Celebrem 608 sòcies amb 6 idees que ens revolucionen

desembre 12, 2022 9:48 am

Published by Leave your thoughts

El passat 28 de novembre vam celebrar l’assemblea de Dones Visuals. Un moment molt important per nosaltres, un espai de coneixença i per compartir. Va ser una visió magnífica veure’ns en un espai com La Bonne. 

Aquesta trobada és una força no només simbòlica, del que implica estar juntes, sinó que ens ha servit per mirar passat, present i futur. Hem fet el nostre propi Conte de Nadal, però sense fantasmes. Aquí totes som de carns i ossos i els nostres cossos importen, i molt. 

Per això volem veure què hem fet i aconseguit i continuar treballant per transformar l’audiovisual pelgades. Ho hem fet amb una idea que ens revoluciona i revoluciona el nostre sector, i que forma part de la nostra història i del nostre futur. Preparades?

Abans de continuar, si us pregunteu de quina manera podeu implicar-vos de manera directa amb aquesta transformació la resposta és alta i clara: feu-vos sòcies!

  1. Ja som més de 600 sòcies que volem la transformació de l’audiovisual!

Ja som 608, haver crescut tant en tan poc temps és sense cap mena de dubte una molt bona notícia que ens fa molt felices. Però no és només un motiu de celebració, sinó que aquestes dades ens diuen diverses coses. Per una banda, hi ha la necessitat que els temes de les dones a l’audiovisual siguin tractats d’una manera específica, de manera diversa i equitativa. D’altra banda, que les comunitats de dones encara són molt necessàries i que és bàsic tenir aquest espai de transformació i denuncia que hem escollit per fer front plegades a aquesta realitat.

  1. El Pla d’Acció és una realitat brutal!

Durant l’assemblea vam compartir el progrés i els resultats del nostre Pla d’Acció, de tot allò que fem durant l’any per aconseguir els nostres objectius.

Durant els cinc anys de vida de Dones Visuals, l’impacte del Pla d’Acció ha anat augmentant, les dades actuals posen de manifest l’èxit d’inscripcions en els diversos programes, essent un total de 768 inscrites, de les quals finalment han participat, 216. També és un èxit per nosaltres que quasi el 50% de projectes que han participat s’estan produint i que s’han organitzat 537 reunions one to one que fan de pont entre les cineastes i la indústria.

  1. Dones de l’audiovisual, sou més de 1.100 només al Directori

Durant aquest 2022 també hem treballat per millorar el directori de Dones Visuals, una eina que vol donar visibilitat a totes les professionals i projectes on participen i que ja compta amb més de 1.100 perfils. Durant aquests mesos s’han implantat mecanismes de millora per aconseguir-ho i esdevenir un referent per la cerca de professionals en el sector audiovisual. I encara més: que hi pogueu veure les produccions d’aquestes dones, com una genealogia autogestionada de l’audiovisual creat, produït i ideat per les cineastes.

  1. Les aliances sumen cap a totes direccions, multipliquen!

Per transformar l’audiovisual és necessari generar aliances amb altres entitats que tenen la vocació de generar nous públics i ampliar el coneixement a través de nous formats. Per aquest motiu, des de Dones Visuals volem treballar plegades amb projectes com l’Arxipèlag, de la Mostra de Films de Dones, Simfonies de ciutat, produït pel CCCB, i de cara al curs vinent, els Dimarts de Vídeo, amb el Centre d’Art Santa Mònica, un espai de difusió de les obres de caràcter més experimental, que s’obrirà amb una convocatòria exclusiva per les sòcies.

Durant el curs hem realitzat també MasterClasses en col·laboració amb altres entitats, com són la MasterClass de Caroline Champetier, amb l’AEC, Aluzine, La Mostra, el Festival Oh la là! i la MasterClass amb la compositora Aran Calleja en col·laboració amb la Fundació Sgae, totes dues molt inspiradores i que han aplegat a moltes sòcies generant noves oportunitats per fer xarxa.

  1. Idees simples per a societats complexes

Des d’Acció Política, el grup de treball que articula tot allò que sabem que és necessari canviar, debatem i reclamem un audiovisual que es basa en una idea molt simple: un audiovisual igualitari i inclusiu, on cal aconseguir l’equitat entre homes i dones en tota la seva diversitat, tenint en compte com se’ns representa a la pantalla. Parlem doncs de presència de professionals en representativitat (darrere la càmera) i també de com és l’imaginari que es genera davant de la càmera, és a dir, de la representació de les dones i en especial atenció als col·lectius històricament invisibilitzats ja sigui per raó d’origen, expressió de gènere, orientació sexual, orígens ètncis i/o racials, diversitat/discapacitat funcional i/o intel·lectual o religió.

Hem treballat en la recaptació de dades i, sobretot, en el reclam a diferents institucions de recollir aquestes dades, per tal d’obtenir un diagnòstic acurat i en funció d’aquest poder dissenyar i implementar mesures correctores.

A l’assemblea, vam tenir l’oportunitat de repassar l’evolució de les dades de representativitat des del 2016 fins al 2022 de les candidatures als Premis Gaudí, on malgrat que la presència en alguns rols han millorat, les dades s’han estancat en el 30%, situació generalitzada a la resta de l’estat i a Europa. 

D’altra banda, hem pogut comprovar el que ja veníem anunciant des de l’inici de Dones Visuals: els equips liderats per dones són essencials per a la presència de les cineastes en els equips. El 93% de les pel·lícules liderades per dones directores treballen amb equips paritaris davant del 27% de pel·lícules liderades per homes. 

Per nosaltres com a associació és molt important obtenir dades quantitatives de moltes més institucions i començar a treballar amb dades qualitatives pel que fa als continguts audiovisuals amb perspectiva de gènere interseccional. En aquest camp, hem pogut treballar durant els últims dos anys perquè l’Acadèmia del Cinema Català pogués recollir el màxim de dades en diversitat sobre les pel·lícules candidates als Premis Gaudí.

Una altra de les línies de treball del grup d’Acció Política és poder dissenyar i implementar mesures correctores, en aquest curs hem proposat formacions al sector, inclusió de persones especialitzades en perspectiva de gènere i diversitat en els comitès d’adjudicació de subvencions i la creació de departaments IDI (Igualtat, Diversitat i Inclusió) en les principals institucions articuladores i promotores de la cultura audiovisual a Catalunya com l’ICEC i la CCMA, seguint el model anglès d’èxit del British Film Institute.

Aquests reclams s’han fet a diverses institucions a més de l’ICEC i la CCMA l’Acadèmia del Cinema Català, Consell Audiovisual de Catalunya, Departament d’Igualtat i Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Català de les Dones, el Festival de Cinema de Sant Sebastià, RadioTelevision Española o l’Observatorio de Igualdad de RTVE, entre d’altres.

  1. 608 revolucions: som, compartim i treballem plegades

Ser 608 sòcies a Dones Visuals fa que cada dia tinguem més força i també més idees, més trobades i també més grups de treball i intercanvi que neixen de forma espontània i autònoma. Els grups de treball actius ara mateix són els següents:

  • El Grup de treball de Dones, terror i fantàstic és un espai de trobada per compartir l’interès pel desenvolupament de projectes cinematogràfics de terror i fantàstic i per la construcció d’una mirada inclusiva al seu voltant.
  • El Grup Dones Visuals migrades és la trobada d’un grup de sòcies que hem sentit la necessitat d’ajuntar-nos per atendre les nostres necessitats específiques, que impliquen arribar a un país nou i poder fer contactes professionals o poder entaular relacions de confiança amb companyes que han tingut experiències migratòries i saben com pot ser de difícil començar de zero. 
  • El Grup de Tarragona vol ser un espai de trobada, intercanvi i col·laboració entre les sòcies de les terres tarragonines per crear xarxa en el territori. 

Totes les sòcies interessades a formar part d’algun d’aquests grups es poden informar a socies@donesvisuals.cat.

Les sòcies de Dones Visuals tenim espais de comunicació bi-direccional com el Telegram autogestionat, on compartim convocatòries, dubtes, inquietuds i ofertes de feina. Les sòcies que encara no hi sou, reviseu els mailings, a totes les Newsletter hi teniu enllaç per entrar-hi!

NOVETAT! Aquest 2023 arriba amb un nou espai de trobada presencial, de caràcter mensual a La Monroe, al costat de la Filmoteca de Catalunya, on ens podrem trobar i compartir amb totes les que us hi atanseu. Molt aviat us informarem de la primera trobada, ganes!

No podem acabar aquest repàs sense agrair els ànims, les felicitacions i el retorn que les sòcies ens feu al llarg de l’any i en concret, durant aquesta darrera assemblea. Que parleu de Dones Visuals com un espai de confort i de rebuda, com una xarxa de companyia significa molt per totes les persones que hi treballem diàriament. Per nosaltres és indispensable integrar el màxim de veus possibles per continuar creixent i millorant en el que fem.

Aquest projecte és possible gràcies a totes les persones que sou sòcies i que us impliqueu d’una manera o altra.

Continuem treballant plegades per transformar l’audiovisual!

Encara no ets sòcia de Dones Visuals? Fes-te sòcia!

Vols donar suport econòmic a Dones Visuals? Col·labora! 

Tags: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix