SIMFONIES DE CIUTAT. Perspectives de la ciutat a través de la mirada de sis directores i un col·lectiu

abril 19, 2022 4:04 pm

Published by Leave your thoughts

«Simfonies de ciutat» és un projecte de creació del Centre de Cultura Contemporánea de Barcelona, en col·laboració amb Dones Visuals, que té com a objectiu crear una col·lecció de peces audiovisuals que formin una sèrie de visions urbanes a través de diferents cineastes. Veure i analitzar l’espai urbà a través d’un recorregut d’itineraris personals i autorals que generin una visió diferent de la ciutat.

La idea de “col·lecció sobre la ciutat” donarà una entitat al projecte, com a generador d’un mosaic de peces compost de diferents reflexions: l’ús de l’espai urbà, la convivència social, els espais íntims (privats) que es donen a les ciutats, etc.

En la primera edició, sis cineastes (Meritxell Colell, Carme Puche Moré, Raquel Barrera Sutorra, Beatriz Perez Martín, Carolina Astudillo i Eva Murgui) i un col·lectiu (La Selva), totes sòcies de Dones Visuals, han tingut l’oportunitat de produir, gràcies al CCCB, els seus films que ara es presenten dins del marc del D’A Film Festival.

El projecte continua en marxa durant el 2022 amb una segona edició de la qual ja podem conèixer a les cineastes seleccionades i els projectes en què estan treballant.

Programació

“Amalgama” de Beatriz Pérez Martín

Si la ciutat la construeixen les persones i aquestes es construeixen d’emocions, quins espais de la metròpoli queden reservats per a la nostra part més humana? Existeixen realment aquests espais? Amalgama és la necessitat de tornar a l’origen per retrobar-nos amb el nostre centre; és la transició entre la raó i l’emoció, el centre i la perifèria, els límits i els camins per descobrir. És trobar l’equilibri dins dels extrems; és aquell matís entre el blanc i el negre, és el soroll que es converteix en música, és un moviment quan tot està quiet. Amalgama és la contradicció de viure entre el que som i el que s’espera de nosaltres, i com aquesta contradicció es transforma en un passeig emocional cap a l’acceptació.

PROJECCIÓ
06/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

“Disonar” de Col·lectiu La Selva

La ciutat pot ser un lloc aliè, que empeny a mantenir distàncies però que, al mateix temps, atrapa. Les quatre directores, procedents d’indrets diversos (Colòmbia, Costa Rica, Galícia i la Catalunya rural), exploren aquesta relació de desarrelament de la ciutat a través del diàleg de diaris filmats. Com viure en la ficció d’una maqueta bella però poc habitable? Com es construeix un país propi en un país aliè? Si el desarrelament és el que marca la seva relació amb la ciutat, per què continuen aquí? Les seves perspectives de dona (migrants i nacionals) s’entrellacen per explorar l’artifici que suposa la ciutat. Al mateix temps, exploren les raons íntimes de la seva estada. Un diari filmat a quatre veus (les de Lucía Dapena, Liliana Díaz, Jana Montllor i Melisa Ramírez), en el qual es despleguen les seves visions, dialogant o contradient-se, segons les experiències que les han portat a viure a Barcelona.

PROJECCIÓ
05/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

“Esa fugaz esencia que dejaron los sucesos” de Carolina Astudillo

Walter Benjamin va definir la petjada com “l’aparició d’una proximitat, per molt lluny que ara pugui quedar allò que l’ha deixat enrere”. Els carrers de Barcelona estan poblats de les petjades de petites i grans lluites viscudes per les dones al llarg de la història. Algunes amb prou feines es perceben, centellegen, s’oculten. Altres s’han convertit en petjades intencionals, plaques o monuments que intenten reconstruir i actualitzar el passat que la Història amb H majúscula ha volgut esborrar. Aquest film busca aquesta proximitat de què parla Benjamin, el vestigi d’una història alternativa a l’oficial que és necessari salvar de l’oblit. És la recerca de la força històrica d’aquestes dones considerades excepcions, notes a peu de pàgina.

PROJECCIÓ
03/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

“La ciutat a la vora” de Meritxell Colell

Agafar aire, poder respirar i viure la ciutat. La proposta té com a objectiu canviar la perspectiva històrica dels turons com a punts de control i de defensa, com a fronteres de la ciutat, per revelar les muntanyes com a punt de connexió amb els orígens. Els arbres, els horts urbans, els camins, les flors, les arrels. Filmant en súper-8, inspirades per Munchen-Berlin Wanderung de Fischinger i per Akerman, Rose Lowder o Margaret Tait, fem un passeig a peu des de Torre Baró fins a Montjuïc, traçant un retrat dels espais i les persones que habiten els límits de la ciutat, acompanyats d’algunes notes personals en forma de Me’n recordo de George Pérec. Les sonoritats de cada barri acompanyen el diari d’aquest recorregut juntament amb una composició improvisada per la jove saxofonista Laura Ulldemolins.

PROJECCIÓ
01/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

“Minshara” de Carme Puche Moré

La cineasta Carme Puche Moré conjuga Barcelona i maternitat i es pregunta si la ciutat ha canviat tant com ho ha fet ella. Avui, Barcelona és un indret partit entre l’interior i l’exterior. A dins hi trobem una maternitat borrosa i caòtica, descoberta a través dels vídeos dels fills. A fora, les imatges que busquen la llum d’una Barcelona desitjada. Deu ser aquest sol que impacta sobre el ciment? Les imatges fan divisions, trenquen els cossos. S’hi barregen les veus sense rostre de persones que ahir eren anònimes i avui cuiden fills davant d’una urgència. Un film que és com un diari, fragments que són veu i testimoni d’una mare i la ciutat que l’envolta.

PROJECCIÓ
02/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

“Pineda ’92” de Raquel Barrera Sutorra

Els records de Barcelona ’92 encara són molt vius, memòries d’uns fets que van marcar profundament una generació. Nens i nenes que van créixer induïts per l’onada d’optimisme i celebració dels Jocs Olímpics. Però on ha quedat aquella esplendor? El Cobi agonitza en fonts solitàries, el Palau d’Esports és refugi de persones sense sostre… Barcelona ’92 va existir realment? On és la riquesa que es va prometre? No érem el centre del món? Raquel Barrera planteja una pel·lícula que és també la declaració d’un amor imperfecte. El de la directora i la ciutat. Un lloc que, més enllà de grans cerimònies, li va obrir els braços quan, amb divuit anys, es va descobrir lesbiana.

PROJECCIÓ
04/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

“Satélites” de Eva Murgui

Felisa acaba de complir els 18 anys. Aspira a tenir una feina i una amiga de veritat, però el desencant sembla ser el motor de la seva nova vida a La Satèl·lit, un lloc amb pretensions de gran ciutat, però amb un cert regust a poble. Escriure és el refugi que la resta de gent troba a les places de ciment. Li queda anar a ballar al club. Li agrada, encara que li incomoda haver de fer tants petons quan arriba. Un diari visual, íntim i atemporal, com una mirada de reüll al món, llançada des de la perifèria.

PROJECCIÓ
08/05/2022
20:00H
HALL CCCB
Entrades aquí

Propera edició

L’objectiu de “Simfonies de ciutat” és tenir una col·lecció de visions urbanes, conformant així un testimoniatge documental de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona. En una segona fase del projecte, s’hi afegiran les visions urbanes d’altres ciutats d’Espanya i del món, amb les que segurament  trobarem divergències, però també coincidències.

Les cineastes participants seleccionades d’aquesta segona edició ens mostren una gran varietat de temes i localitzacions en els espais urbans, i el jurat, format per Lucía Egaña, Glòria Vilches i l’Anna Solà, han destacat les múltiples propostes formals i l’encaix adequat de tots els projectes seleccionats en el marc referencial de la convocatòria. Els projectes seleccionats han estat:

· “Anhel de llum” d’Alba Cros Pellisé
· “Camins el desig” de Marina Rodriguez Colás
· “Somorrostro en tres actes” de Marga Almirall Rotés
· “Distancias y memoria” de Vivian Muñoz Rodríguez
· “Querida A.” d’Elena Molina Merino

Volem donar les gràcies a totes les sòcies que es van presentar, per la gran qualitat de les propostes rebudes i encoratgem a les seleccionades en la producció dels seus projectes, que gaudirem en pantalla en un futur!

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix