Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
El Festival de Sant Sebastià, CIMA i les associacions feministes del GTI completen un any de treball conjunt.
El Festival de Sant Sebastià, CIMA Aquesta col·laboració es materialitza en incorporacions en l’informe de participació per gèneres i més presència de les cineastes.i les associacions feministes del GTI completen un any de treball conjunt. |
El Festival de Sant Sebastián, els col·lectius que componen el Grup de Treball Interterritorial d’Igualtat en l’Audiovisual 50/50 per a 2025 (GTI) i CIMA Asociación de Mujeres Cineastas y Medios Audiovisuales ha completat un any de treball conjunt, que ha produït diversos fruits com l’elaboració d’un protocol per a la prevenció i actuació enfront de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe o la incorporació de la categoria professional de so en l’informe de participació per gèneres.
Després de la primera jornada de treball entorn de la igualtat de gènere, que es va desenvolupar en la 69 edició, en la qual van participar representants del Festival de Sant Sebastià al costat de col·lectius que componen el Grup de Treball Interterritorial d’Igualtat en l’Audiovisual 50/50 per a 2025 (GTI) -(H)emen (Emakumeentzako Ikus-entzunezko Elkartea), AAMMA (Asociación Andaluza de Mujeres de los Medios Audiovisuales), AMMA (Asociación de Dones de Mitjans Audiovisuals de Múrcia), DONA I CINEMA (Associació de dons del País Valencià), DONES VISUALS (Associació Promotora de Dones Cineastes i de Mitjans Audiovisuals de Catalunya)- i de CIMA Asociación de Mujeres cineastas y de Medios Audiovisuales, es va acordar establir un diàleg constant i vinculant per a tractar temes com la igualtat i la inclusió de la diversitat i avançar gradual i conjuntament.
En l’apartat dels assoliments del treball conjunt dels últims dotze mesos entre el Festival i les associacions (H)emen, AAMMA, AMMA, I DONES VISUALS, a més del propi diàleg i la determinació de continuar treballant conjuntament, figura el protocol per a la prevenció i actuació enfront de l’assetjament sexual i l’assetjament per raó de sexe amb l’objectiu d’establir un procediment en cas que aquestes situacions es donin en el context del Festival. Es tracta d’una eina amb la qual el Festival reforça la seva actitud proactiva tant en la prevenció de l’assetjament -a partir de la sensibilització i informació de comportaments no tolerats per l’empresa- com en la difusió de bones pràctiques i implantació de les mesures necessàries.
A més, l’informe en el qual s’analitza la participació per gèneres de les pel·lícules del Festival en els oficis de direcció, producció, guió, fotografia, música i muntatge, que el Festival de Sant Sebastián publica des de 2019, ha incorporat enguany, a conseqüència de les converses amb les associacions, una nova categoria professional: el so. El propòsit és sumar categories any a any per a obtenir la foto més minuciosa i precisa possible de la realitat de la indústria cinematogràfica.
Les dades de participació per gèneres enguany es mostraran amb detall en l’informe d’identificació de gènere que es publicarà a la fi d’any. Sense fer una anàlisi en profunditat, sí que pot observar-se a la vista de la programació que la voluntat del Festival de contribuir a la igualtat de gènere s’aprecia en la composició de les taules rodones, les classes magistrals i els jurats dels premis oficials i també en seccions com New Directors, dedicada a primeres i segones obres dels seus cineastes, alguna cosa que no té el mateix reflex en la seva Secció Oficial, motivat per diferents factors com les idiosincràsies del circuit de festivals i les pròpies estructures de la indústria cinematogràfica, on, any rere any, la presència de les dones no supera el 30% en la majoria de les categories professionals. Per aquesta raó, el Festival vol traslladar la seva preocupació a les institucions i a les indústries, actors sense els quals és difícil continuar treballant per l’equitat.
Una de les primeres conclusions d’aquests quatre anys d’informes apunta al fet que la participació en les pel·lícules és més equilibrada des del punt de vista d’identificació de gènere per als qui fan els seus primers passos en el món (en les competicions de curtmetratges, en les seccions de primeres pel·lícules, en les iniciatives d’indústria quan la pel·lícula està en fase de projecte), és a dir, que la dificultat no resideix tant en l’accés a la indústria cinematogràfica com en la seva permanència. En aquest sentit, el Festival manté el seu compromís de fer un seguiment i comprovar si els nous projectes de directores i guionistes de New Directors accedeixen en els pròxims anys a les competicions oficials d’aquest i altres festivals internacionals, i si les productores, directores de fotografia, muntadores i compositores de música de les escoles de cinema desenvolupen una trajectòria cinematogràfica.
El Festival, en el seu treball conjunt amb les associacions, manté el seu objectiu de fer més ferma la presència de pel·lícules realitzades per dones en totes seleccions. Demà, divendres, dia 23, se celebrarà una nova trobada del Festival, CIM i les associacions feministes del GTI en Tabakalera.