Acció Producció: generant dinàmiques d’autoacompanyament

juliol 28, 2021 1:11 pm

Published by Leave your thoughts

Quan ens vam posar a treballar plegades amb la productora Carla Sospedra, coordinadora de l’acció, i la productora Àngels Masclans, mentora, per projectar i dissenyar #AccióProducció vam tenir molt clar que aquest havia de ser un espai compartit des d’on pensar i fer producció, entesa com un sistema de relacions i recursos. Un espai físic compartit, entre totes les participants, on poder enfocar-se en el desenvolupament dels seus projectes i les seves empreses. Un espai segur, de sororitat, on elles puguin generar els vincles que les permetin créixer i qüestionar-se, on l’experimentació substitueix a l’equivocació com a part imprescindible de l’aprenentatge i on les dinàmiques de creació, generin coneixement de manera col·lectiva, més enllà dels espais comuns. Una comunitat que possibiliti aprenentatges alternatius i que es nodreixi de l’intercanvi d’idees allunyant-se dels models jeràrquics de transmissió de coneixements. Una noció d’aprenentatge més productiva, que reproductiva.

La bell hooks descriu aquest tipus de comunitat d’aprenentatge a “Teaching to transgress: education as the practice of freedom“, dient:

“Atès que la gran majoria dels estudiants aprenen a través de pràctiques educatives tradicionals conservadores i es preocupen només per la presència del professor, qualsevol pedagogia radical ha d’insistir que es reconegui la presència de tot el món (…) Ha d’haver-hi un reconeixement continu que totes influeixen en la dinàmica de l’aula, que totes contribueixen. Aquestes contribucions són recursos”

hooks descriu el model autoritari a l’aula com a jeràrquic i forçat. En canvi, proposa una pedagogia compromesa i que posa èmfasi en la participació activa de cada persona. D’aquesta manera, les veus, opinions i experiències de cada persona, incloses les que han estat històricament marginades, reben la mateixa consideració i valor. En acceptar a cada persona com un col·laborador potencial, es forma una comunitat.

“Ser productora és entendre que sempre hem d’estar en constant formació; i això està bé. No ho hem de viure des de la frustració sinó des de l’oportunitat. Però per a fer-ho és important fer-ho des de la col·laboració i no des de la competició constant.”

#AccióProducció està dissenyat perquè en un temps molt concentrat les productores, per una banda, tinguin accés a uns recursos als quals d’una altra manera trigarien molt a aconseguir, i per una altra, perquè introdueixin maneres de treballar que les permetin formar equips més diversos, tenint en compte els feminismes i la interseccionalitat.

“Volem fomentar els qüestionaments, les coses sí que poden ser diferents.”

Durant aquesta primera part del programa, cada setmana diferents professionals han impartit classes magistrals que han permès a les participants obtenir aprenentatges de primera mà de professionals actives en el sector i d’agents imprescindibles per a entendre l’entramat de la indústria audiovisual.

 • Daniela Samsón, economista, de l’escola de feminismes alternatius periFéricas, sobre només maneres d’entendre la economía des d’una perspectiva feminista.
 • Pol Galofre, del Col.lectiu Ficcial, sobre representació i ficcialitat.
 • Anaïs Claret, Reservoir Docs, especialista en vendes internacionals (en col·laboració amb DocsBarcelona).
 • Marta Selva, La Mostra, amb una passejada pels feminismes fílmics.
 • Cristina Calvet, advocada, sobre dret audiovisual i aspectes legals de les produccions.
 • Miriam Porté, Distino Films, sobre coproduccions nacionals i AIES.
 • Alba Sotorra, directora i productora, sobre coproduccions internacionals.
 • Mar Medir i Patricia Bonet, Catalan Films, ofereixen assessorament a mida per als projectes i empreses.
 • Elena Subirà, DocsBarcelona, sobre estratègies amb el circuit de festivals.
 • Mercedes M. Abarca, International Film Festival Rotterdam, sobre com aconseguir finançament i com hem de presentar els nostres projectes als festivals.
 • Francisco Vargas, ICEC, ens presenta i explica les línies d’actuació per al sector audiovisual de l’ICEC, en especial la línia de coproduccions minoritàries.
 • Nàdia Jorba, Glycon Assesors, sobre assessorament fiscal i comptable en les justificacions.
 • Àlex Navarro, sobre les noves convocatòries d’Europa Creativa Desk Media.
 • Isabel Allende, de l’escola de feminismes alternatius periFéricas, sobre lideratge i gestió d’equips amb una mirada feminista.

Amb #AccióProducció volem augmentar la presència de dones productores en el sector audiovisual català i ajudar a trencar el biaix de gènere que sol haver-hi per accedir a la indústria. Entre els objectius de l’acció també es vol implementar pràctiques no patriarcals dins la indústria, contribuint a la transformació del sector des de dins.

Tags: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix