Diversitats a les convocatòries de Dones Visuals

març 18, 2022 2:03 pm

Published by Leave your thoughts

>>Hem obert les convocatòries 2022 i volem compartir algunes de les reflexions i mesures al voltant de la necessitat que tenim de ser més diverses.

Els feminismes a l’audiovisual català no són una raresa, són una realitat que cada vegada aprèn i creix més, tot reconeixent la importància de la interseccionalitat perquè aquest procés de canvi sigui just, ric i exitós. La transformació és un espai propi i obert, amb responsabilitats individuals i consens col·lectiu. No partim de zero. Reconeixem i mirem les entitats i creadores feministes que ja fa temps que fan aquest camí. De la mateixa manera, agraïm la tasca imprescindible de les entitats i mitjans que treballen per denunciar i reivindicar els col·lectius històricament invisibilitzats, una tasca que ens inspira cada dia. 

En aquest gest de responsabilitat, Dones Visuals hem viscut el nostre propi procés de transformació per poder treballar de manera honesta i transversal la necessitat de ser diverses. No és un voler, és un poder ser diverses que cal convertir en realitat. Per això en aquesta convocatòria la crida és més directa encara: volem més dones trans, volem més dones afrodescendents, asiàtic descendents, gitanes i de tots els origens, races/ètnies, diversitat funcional i/o intel·lectual, migrades, de diferents religions i de diferents expressions de gènere i orientació sexual.

Ho fem amb responsabilitat i sabent que en cada passa cal revisar-se, obertes a les propostes, mirades i suggeriments que ens pogueu fer per millorar-ho, però sentint fortament que hem de continuar fent passes fermes, fins i tot si després cal reconduir-les des del consens més ampli al que poguem arribar, que sou totes vosaltres.

Des d’aquest lloc, us expliquem com estem treballant per què els feminismes i l’equitat real de totes les dones passi de voler ser a poder ser:

El primer pas ha estat mirar-se i veure que no érem ni apel·làvem a totes les dones. A partir d’aquí, i en un procés en el qual encara estem aprenent, hem configurat algunes eines i mesures per prioritzar la diversitat.


DE DINS CAP A FORA

Expertesa, lectores i jurat 

És igual d’important aplicar aquesta mirada interseccional a totes les fases de les nostres accions i per això comptem amb expertes en perspectiva de gènere i diversitats dins dels equips de lectores i seleccionadores, i del mateix jurat. Aquesta és per a nosaltres una iniciativa necessària i un dels eixos principals per incorporar la diversitat dins de les accions d’una forma justa. Entre els nostres equips de selecció tenim a Sally Fenaux-Barleycorn, guionista, directora i consultar en diversitat, i a Lucía Egaña, artista, escriptora i transfeminista xilena resident a Barcelona.

Hem comprovat en les nostres carns el poder d’aquesta mesura, no solament en els resultats de la selecció de projectes, si no en el procés d’aprenentatge que implica la mirada d’aquesta persona especialitzada i les reflexions que es creen al voltant dels processos de debat. Tot plegat configura un procés d’aprenentatge de nou, de dins cap a fora, de les membres de les comissions i jurats i de tot l’equip implicat. 


Passejades i assessorament sobre perspectiva de gènere i diversitats 

Així mateix, els programes també incorporen sessions sobre perspectiva de gènere i diversitats en els continguts audiovisuals ja sigui en format de tallers, masterclass o consultoria. 

Per una banda, Marta Selva fa una passejada pels camins dels feminismes cinematogràfics a les diferents accions. Selva és historiadora i ha estat codirectora de la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, així com presidenta de l’Institut Català de les Dones des del 2003 al 2010. 

Per altra banda, Pol Galofre, del Col·lectiu Ficcial, porta a terme un taller a AccióCurts i AccióProducció a partir de preguntes com ara quina és la responsabilitat de les autores en les seves creacions, alhora que obre a debat els projectes per interrogar la pròpia mirada.

Finalment, Salima Jirari, consultora especialitzada en diversitat i projectes audiovisuals, acompanya en diferents sessions a les participants d’AccióViver en el plantejament dels seus projectes i el desenvolupament dels guions.


Recollida de dades

Des dels inicis de l’associació, Dones Visuals hem defensat la importància de recollir dades per saber on som i qui som en aquest present que encara marca tantes desigualtats. Aquesta falta d’equitat no és solament en número d’homes i dones, sinó en les diversitats que venim reclamant, i tant davant com darrere de la pantalla. 

En el cas de les convocatòries de Dones Visuals, es fa una recollida de dades de forma voluntària separades per origen, estat de la carrera professional, expressió de gènere, orientació sexual, orígens ètnics i/o racials, diversitat/discapacitat funcional i/o intel·lectual, nivell socioeconòmic i de formació, responsabilitat de cures i religió. Les dades recollides en aquests qüestionaris ens donen una fotografia de quines persones se senten apel·lades per les nostres convocatòries i poder detectar on hem d’incidir amb més força per arribar al màxim de cineastes possibles.

Totes les mesures que portem a terme, com les plantegem, redactem o comuniquem és fruit d’un procés de reflexió constant i en evolució. Qualsevol suggeriment que ens volgueu fer podeu fer-ho a través de la nostra bústia. Moltes gràcies per participar de la transformació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix