Coneix a les participants i els projectes que formen part de la tercera edició d’Acció Viver

juny 22, 2021 12:17 pm

Published by Leave your thoughts

ACCIÓVIVER és el programa d’acompanyament i d’assessorament per a directores i guionistes amb un projecte de llargmetratge de ficció i/o documental en desenvolupament, que posa l’accent en la fase d’escriptura de guió. 

El programa neix arran de la detecció de la necessitat de seguir impulsant òperes primes escrites i dirigides per dones i reconèixer la importància de mantenir una continuïtat en les carreres professionals d’aquelles que ja han aconseguit donar-se a conèixer, però que segueixen patint la desigualtat d’oportunitats a l’hora de seguir desenvolupant el seu talent. 

El comitè de selecció dels 6 projectes de la 3ª edició d’ACCIÓVIVER ha estat format per les guionistes Mariana Barassi i Silvia Oliva, i l’artista i docent Lucía Egaña. Els projectes seleccionats són una expressió de la diversitat dels discursos feministes aplicats a la producció audiovisual.

Amb l’acompanyament i assessorament dels sis projectes seleccionats, DonesVisuals vol seguir avançant cap a l’objectiu que dona sentit a la nostra associació: revertir la situació de desigualtat històrica, amb la certesa que l’audiovisual no assolirà la màxima qualitat fins que no s’incorporin les mirades i pràctiques de les dones, sense oblidar el nostre objectiu de promoure la participació de professionals de l’audiovisual pertanyents a col·lectius socialment i històricament invisibilitzats. 

Per primer cop, els pitchings per conèixer els projectes d’Acció Curts i Acció Viver es presenteran en el marc d’Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria, les primeres jornades feministes per crear aliances, debat i reflexió a la indústria audiovisual catalana. Si voleu assisir, us podeu inscriure aquí.

Participants:

Beef d’ Ingride Santos

DOSSIER

Sinopsis: La Melisa és una adolescent de setze anys amb un somni: convertir-se en una estrella del trap. Aviat es trobarà amb les objeccions de la seva mare, que a més és la seva professora de Literatura a l’institut. La Merche considera el trap una pèrdua de temps, vol que la seva filla es tregui una carrera. La Melisa no té interès en les classes i suspèn diverses assignatures mentre passa els dies  gravant música i pujant vídeos a les xarxes. Després d’una forta discussió, la seva mare prohibeix la música a casa just quan a la Melisa li arriba l’oportunitat de la seva vida: actuar al costat d’una DJ famosa a Ciutat de Mèxic. Si l’accepta, la seva carrera s’enlairarà, és l’oportunitat de la seva vida. La Melisa ordirà un pla per aconseguir els diners del viatge i escapar-se a Mèxic mentre la seva mare intenta de totes les maneres possibles que se centri en els estudis. Finalment, la Melisa haurà d’escollir entre trair la seva mare o perseguir el seu somni. Les dues aprendran  que el que les uneix és molt més fort del que es pensaven.

Ulls de gat d’Anna Petrus

DOSSIER

Sinopsis: La Mia és una ballarina que es troba en el moment més àlgid de la seva carrera al prestigiós Ballet d’Hamburg. Quan es queda embarassada del seu company Joseph, també ballarí, comença a sentir-se insegura en la dansa. Al mateix temps, la seva por històrica als gats es va convertint en fòbia a mesura que van apareixent a la seva memòria records de la plaga de gats salvatges que va assetjar el petit poble de Catalunya on va créixer. Una caiguda a l’assaig de dansa li provoca una amenaça d’avortament, fet que l’empeny a enfrontar-se a una memòria dolorosa que tenia completament oblidada: l’abús sexual patit a la infantesa per part d’un professor. 

L’home més pacífic del món de Raquel Barrera Sutorra

DOSSIER

Sinopsis: El 2019, Martí Barrera, el meu pare, va morir. Les meves germanes i jo hem invertit una fortuna en Donettes per sobreviure des d’aleshores.
Tot i ser la persona més poruga del món, estava obsessionat amb la Guerra Civil i va escriure un guió meravellós el 2012 perquè filméssim plegats un curt ambientat en el 1936. Pretenia construir un vehicle blindat real.
Per paradoxes i dispersions de la vida, no vam rodar cap curt, però vaig gravar tots els preparatius i el procés de documentació. Podríem dir que tinc Diògenes audiovisual.
Ara, el 2021, un any meravellós (meravellós = merda seca), necessito acabar el projecte: ell va deixar les instruccions perfectament escrites.
He promès al Martí que acabaré el que vam començar i construiré un vehicle blindat real per materialitzar el seu curt.

Pepita Frame a Frame de Maria Pagès

DOSSIER

Sinòpsis: A partir de l’animació La doncella guerrera (1975) trobada a l’Institut de Cinema Britànic, aquest projecte crearà una nova versió del film amb l’objectiu que reflecteixi la vida de la seva creadora: Pepita Pardell. A l’inici dels anys quaranta, la Pepita va començar a treballar de pintora a la productora Balet i Blay, responsable del primer llargmetratge d’animació tradicional d’Europa. Més endavant, va treballar en estudis capdavanters, però a causa de l’ambient hostil fomentat per alguns animadors va deixar l’animació als anys setanta. Va ser aleshores quan Robert Balser (realitzador del videoclip Yellow Submarine dels Beatles) es va posar en contacte amb ella i va crear La doncella guerrera (1975). Per aquest motiu, amb el pas dels anys, se la reconeixerà com la primera realitzadora d’animació a Espanya.

The Gang de Marina y Carol Rodríguez Colás

DOSSIER

Sinopsis: En Hayman (15), d’origen magrebí, és convidat per la Sara a la festa de celebració del seu setzè aniversari a la casa del barri benestant en què la seva mare és empleada de la llar. Amb en Tano (16), de pares andalusos, i en Pereira (15), dominicà, els seus amics de tota la vida, inicien el viatge cap a la festa, el qual es convertirà en una odissea plena d’obstacles. Cadascun perdrà la seva innocència i creixerà interiorment durant el trajecte. Quan arriben a la festa d’aniversari, l’acusació d’un robatori els duu a enfrontar-se entre ells i separa els seus camins violentament i per sempre. En Hayman, l’únic ansiós per sortir del barri, torna sol amb autobús. Engolit pels blocs del barri, el seu futur somiat és més lluny que mai. 

L’Hora de les tortugues de Mariona Guiu

Sinopsis: En ser informada de la mort imminent del seu pare, una directora torna a casa després de viure un grapat d’anys fora de Catalunya. Retinguda a la casa pairal a l’esclat de la pandèmia, recupera les cintes de vídeo gravades pel pare i se submergeix en un viatge de revisió de la biografia pròpia i familiar.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix