Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
Dones Visuals organitza les primeres jornades feministes a la indústria audiovisual catalana
NEIX ACCIÓ DONES VISUALS – DIES D’INDÚSTRIA
Us presentem, amb orgull i molta alegria, Acció Dones Visuals – Dies d’indústria (del 30 de juny al 2 de juliol), les primeres jornades feministes per crear aliances, debat i reflexió a la indústria audiovisual catalana. Ho dèiem fa més d’un any a la nostra Carta Oberta remarcant «La importància dels feminismes en la resolució de la crisi»: som protagonistes de les solucions.
Des dels inicis, DONESVISUALS hem estat interlocutores per generar espais i eines transformadores. Volem un audiovisual equitatiu, divers i enfortit, i a més tenim la certesa que aquesta transformació beneficia a tothom.
Per això i amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica que vivim les dones, lesbianes i trans com a professionals de l’audiovisual, vam iniciar el Pla d’acció DONESVISUALS, que aquest 2021 es desenvoluparà en la seva totalitat, incorporant ACCIÓPRODUCCIÓ i ACCIÓDECAP a les ja existents ACCIÓCURTS, ACCIÓVIVER, ACCIÓESTUDI i ACCIÓDIRECTORI.
Avui, Acció Dones Visuals és també la cruïlla on es troben aquestes accions, amb una atenció especial a ACCIÓCURTS i ACCIÓVIVER, que seran protagonistes dels espais de pitching i one to one.
El Pla d’Acció és la columna vertebral de DONESVISUALS, una columna que ha donat suport a 85 cineastes al llarg de tots els programes d’acompanyament, assessorament i formació que hem fet. Creiem que cada una de les participants són com una ona expansiva, el seu èxit i les seves experiències tenen un efecte multiplicador.
L’elaboració d’aquestes accions és fruit de moltes reflexions i aprenentatges. Debatre en converses constants ha tingut un camp de cultiu en els feminismes, des dels quals revisitem el nostre entorn i a nosaltres mateixes. Ho fem pensant en termes d’equitat, sostenibilitat i sororitat.
Imaginari, representativitat i crítica a reflexió
Acció Dones Visuals – Dies d’indústria compta amb diverses activitats dirigies a la indústria. Per una banda, es podrà assistir (prèvia inscripció) als pitchings ACCIÓCURTS i ACCIÓVIVER, els dos programes de desenvolupament de projectes per a guionistes i/o directores.
A banda de les sessions pitchings, cada dia hi haurà un espai de debat per abordar els feminismes a l’audiovisual des d’una temàtica diferent. Tant els pitchings com els conversatoris es portaran aa terme durant els matins a la seu de l’SGAE.
En l’acte inaugural, Salima Jirari, secretària de Dones Visuals, moderarà un conversatori amb el títol ‘Els feminismes a la indústria l’audiovisual catalana’. Cal explorar les possibilitats d’un audiovisual que entén la interseccionalitat com una millora en la qualitat dels projectes, així com també la responsabilitat que tenim el sector en la creació de l’imaginari col·lectiu. Comptarà amb Sally Fenaux Barleycorn, Carla Sospedra i Lucía Egaña, i està organitzat amb l’Acadèmia del Cinema Català i el Col·lectiu Ficcial.
En la segona jornada, després dels pitchings d’Acció Curts, Anna Petrus, co-coordinadora d’Acció Estudi, moderarà un segon conversatori sobre l’imaginari que l’audiovisual ha construït al voltant del desig. Sota el títol de “Cossos desitjants al cinema”, Març Llinàs, Berta Frigola i Silvia Albert indagaran en la històrica infrarepresentació del desig no-normatiu, en les dinàmiques socials, polítiques i econòmiques que la sustenen, i debatran fins a quin punt la representació normativa del desig segueix estructurant els nostros cossos desitjants.
Al dia següent i en col·laboració amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, portarem a terme un conversatori sobre ‘La crítica cinematogràfica des dels feminismes’. La crítica cinematogràfica feminista suposa el replantejament respecte a les formes en què s’ha construït la història del cinema. Posa en qüestió la invisibilització de la contribució de les dones a l’evolució del mitjà, discuteix el dogma del que s’entén com a plaent i planteja la necessitat de reconèixer la diversitat en les seves formes d’expressió, de les identitats sexuals, de classe, ètnia i cultura. Una conversa moderada per Marga Almirall amb la participació de Denise Duncan, Marta Armengou i Cloe Masotta.
Tres dies d’indústria i reflexió intensos, que volen ser el punt de sortida d’un espai de referència, que convidi a totes les entitats, empreses i cineastes implicades en el sector audiovisual. Podeu consultar el programa complet a Acció Dones Visuals – Dies d’indústria.
Els feminismes des de l’aprenentatge i la transformació
Els feminismes a l’audiovisual català no són una raresa, són una realitat que cada vegada aprèn i creix més, tot reconeixent la importància de la interseccionalitat perquè aquest procés de canvi sigui just, ric i exitós. La transformació és un espai propi i obert, amb responsabilitats individuals i consens col·lectiu.
No partim de zero. Reconeixem i mirem les entitats i creadores feministes que ja fa temps que fan aquest camí. De la mateixa manera, agraïm la tasca imprescindible de les entitats i mitjans que treballen per denunciar i reivindicar els col·lectius històricament invisibilitzats, una tasca que ens inspira cada dia.
Finalment, volem donar les gràcies a totes les entitats, administracions i persones que ens donen suport en la nostra tasca i, especialment, en l’èxit d’aquests Dies d’indústria, com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Ens sentim molt ben acollides als espais que ens han cedit la Fundació SGAE, La Bonne i el CCCB. També estem molt ben acompanyades en les col·laboracions a les taules rodones i conversatoris amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, l’Acadèmia del Cinema Català i el Col·lectiu Ficcial.
Activem, doncs, aquest espai de trobada on la indústria som totes i on totes les persones, entitats i administracions implicades al sector hem de treballar per a aquesta transformació imparable.
Us donem la benvinguda a Acció Dones Visuals – Dies d’indústria!
