Noves perspectives de ciutat amb “Simfonies de ciutat”

març 21, 2023 9:04 am

Published by Leave your thoughts

«Simfonies de ciutat» és un projecte de creació del Centre de Cultura Contemporánea de Barcelona, en col·laboració amb Dones Visuals. Té com a objectiu crear una col·lecció de peces audiovisuals que formin una sèrie de visions urbanes a través de diferents cineastes. Veure i analitzar l’espai urbà a través d’un recorregut d’itineraris personals i autorals que generin una visió diferent de la ciutat.

La idea de “col·lecció sobre la ciutat” funciona com a generador d’un mosaic de peces compost de diferents reflexions: l’ús de l’espai urbà, la convivència social, els espais íntims (privats) que es donen a les ciutats, etc.

En la segona edició, cinc cineastes (Alba Cros Pellisé, Marina Rodriguez Colás, Marga Almirall Rotés, Vivian Muñoz Rodríguez i Elena Molina Merino) han tingut l’oportunitat de produir, gràcies al CCCB, els seus films que ara es presenten dins del marc del D’A Film Festival.

El projecte continua en marxa durant el 2023 amb la tercera edició de la qual ja podem conèixer a les cineastes seleccionades.

Programació 2023

SESSIÓ 1: Dijous 30 de març, 20.00

Somorrostro en tres actes, Marga Almirall Rotés, España, 2023, 16’

A través de tres moments diferenciats, entre els anys seixanta, els noranta i l’actualitat, la directora retrata un indret emblemàtic de Barcelona que ha passat de ser un racó marginal a convertir-se en un dels epicentres del turisme de masses. Somorrostro, ara la platja, abans el barri, és l’objecte d’aquest diàleg entre imatges d’arxiu i actuals que és, a la vegada, el retrobament entre fotogrames d’una neta amb el seu avi.

Ronda, Marina Rodríguez Colás, España, 2023, 13’

La ciutat perifèrica de l’Hospitalet hereta un esperit combatiu, el de la lluita per conquerir un espai propi. Ara, els adolescents que poblen la perifèria agafen aquest llegat, el desig d’alliberar-se de l’artificialitat urbanística, i converteixen la ciutat en un espai on jugar i desafiar els límits. El barri ens explica un relat: el de l’impuls humà i irrefrenable de poder escollir els nostres camins.

Reserva entrades per aquesta sessió.

SESSIÓ 2: Divendres 31 de març, 20.00

Querida A., Elena Molina, España, 2023, 20’

Vivim en l’era del control i la hiperconnectivitat. Tots els nostres moviments semblen deixar rastre i, tanmateix, hi ha vides que viuen per sota del llindar de visibilitat. Durant 5 anys A. viu als carrers de Barcelona, sense documents i sense domicili fix. La seva família no la pot localitzar, fins que un missatge de Facebook ho canvia tot. Una reflexió visual sobre la ciutat contemporània i els seus forats negres.

Has estado aquí, Vivian Muñoz Rodriguez, España, 2023, 10′

Després d’un llarg camí migratori, la directora s’enfronta a la seva època més difícil: veure envellir la seva mare a llarga distància i adonar-se de com la seva ment, amb demència, comença a oblidar aquells escassos moments que van compartir a Barcelona i Bogotà. A través de converses telefòniques, de records i de la lluita per la reagrupació familiar, ens endinsem en un terreny on la sensació de nostàlgia ho impregna tot.

Anhel de llum, Alba Cros Pellisé, España, 2023, 11’

A través d’una mirada radicalment personal, la directora explora Barcelona i la seva llum. Com cau pels carrers de la ciutat i a les persones del seu entorn; la seva família escollida. El sol com a pinzell que marca què es veu i què queda en la foscor, i com a llenç la intimitat de les habitacions d’amigues i d’amants, els carrerons del Raval o els camins de Montjuïc, des del centre urbà fins als espais naturals.

Reserva entrades per aquesta sessió.

SELECCIÓ PROPERA EDICIÓ

L’objectiu de “Simfonies de ciutat” és tenir una col·lecció de visions urbanes, conformant així un testimoniatge documental de les ciutats de l’àrea metropolitana de Barcelona.

Les cineastes participants seleccionades per la tercera edició començaran ara a treballar en les seves propostes. El jurat, format per Lucía Egaña, Maria Gibert Espinós i Anna Solà ha destacat la qualitat general dels projectes. Destacant la pluralitat de perspectives presents, la varietat dels temes abordats i la seva localització diversa.

Els projectes seleccionats han estat:

«Pliegues y surcos» presentat per Valentina Alvarado Matos
«UN, DOS…» presentat per Verònica Font
«Una ciutat dins d’una ciutat» presentat per María Romero i Raquel Marques
«memòria zero» presentat per Isabel Requena Marín
«La ciutat, el sotabosc, els senglars i les esquelles» presentat per Alba Bresolí

Aixi doncs, volem donar les gràcies a totes les sòcies que es van presentar, per la gran qualitat de les propostes rebudes i encoratgem a les seleccionades en la producció dels seus projectes, que gaudirem en pantalla en un futur!

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix