Creixement, comunitat i desig. Quarta assemblea general de Dones Visuals.

desembre 9, 2021 2:18 pm

Published by Leave your thoughts

El passat 2 de desembre vam celebrar la darrera assemblea de l’associació. Us compartim com va anar perquè creiem que és un moment molt important de l’any per Dones Visuals i perquè volem que vosaltres, les professionals de l’audiovisual, sentiu que aquest és també el vostre espai. A més a més de la força, no només simbòlica, que implica estar totes juntes, aquesta trobada ens ha servit per mirar enrere. Veure que hem fet i aconseguit i seguir treballant per transformar l’audiovisual.

Si us pregunteu de quina manera podeu implicar-vos de manera directa amb aquesta transformació la resposta és alta i clara: feu-vos sòcies!

Ja som més de 500 sòcies que volem la transformació de l’audiovisual!

Com sabeu Dones Visuals és una associació que es va conformar legalment l’any 2017, i com totes les associacions les assemblees són l’espai sobirà on es prenen les decisions que afectaran de manera transversal al funcionament de l’associació. Però no es tracta només d’un espai executiu. És el moment on totes les persones que formem part de Dones Visuals ens trobem. L’assemblea és l’espai on juntes tracem les direccions, compartim les nostres experiències, celebrem el que hem aconseguit i pensem de quines maneres seguirem treballant plegades.

Haver crescut tant en tan poc temps és sense cap mena de dubte una boníssima notícia. Però que ens estan dient aquestes dades? Per una banda, que som moltes les afectades en un sector on no hi ha equitat ni diversitat, i, per una altra banda, que Dones Visuals és l’espai de transformació i denuncia que heu escollit per fer front plegades a aquesta realitat.

La situació actual de l’audiovisual és injusta, discriminatòria i on la majoria de nosaltres ens trobem infrarepresentades. L’única manera de canviar-ho és aplicant immediatament una sèrie de mesures correctores urgents. Al juliol, les vam tornar a presentar al Parlament de Catalunya. Les podeu llegir aquí.

L’any 2017 a Catalunya hi havia un 64% de dones a l’educació superior en audiovisual, però només un 16% lideraven projectes a la indústria.
Avui, aquell 16% és un 26%. Però és molt poc. Només un 2,3% d’augment anual.
Si tenim en compte tots els rols i no solament el lideratge en cinematografia, l’augment anual de la presència de les dones al sector audiovisual és només de l’1%. Per tant, haurem d’esperar al 2044 perquè aquest 26% actual de mitjana de directores, guionistes i productores arribi al 50%, i amb aquest ritme una cineasta afrodescendent ho aconseguirà el 2094, per posar només un exemple d’un col·lectiu minoritzat.

Dones Visuals al Parlament de Catalunya.

Quines son les nostres eines?

Durant l’assemblea vam compartir el progrés i els resultats de les accions que s’han dut a terme al llarg de l’any. A més de les ja de sobra conegudes AccióCurts i AccióViver —accions amb les quals vam arrancar l’activitat de l’associació— aquest 2021 hem posat en marxa AccióProducció i AcciódeCap. Hem completat per primera vegada, totes les accions que conformen el nostre Pla d’Acció i també hem organitzat Acció Dones Visuals – Dies d’indústria, les primeres jornades feministes de la indústria audiovisual.

Comunitat que creix i s’organitza

Inherent al Pla d’Acció hi ha l’Acció Política, grup de treball des d’on articulem tot allò que sabem que és necessari canviar. Aquestes han estat algunes de les nostres accions al llarg de 2021:

  • Vam anar a Chiclana a reunir-nos amb totes les companyes i associacions que conformem el GTI, el Grupo de Trabajo Interterritorial de Igualdad en el Audiovisual 50/50 para 2025. Llegir més.
  • Vam intervenir davant la comissió de control de l’actuació de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, al Parlament de Catalunya. Llegir més.
  • Juntament amb set associacions feministes de cineastes de l’estat vam elaborar i signar un manifest on en posicionaven en contra de la violència masclista i on demanàvem, al Festival de San Sebastián, que es responsabilitzés de les seves decisions dimensionant la importància del que es diu, amb accions com són els premis honorífics. Llegir més.
  • Vam assistir a una taula de treball amb l’organització del Festival de San Sebastián, on vam reclamar una sèrie de mesures concretes per a aconseguir igualtat i diversitat real en tots els festivals estatals. Totes aquestes demandes van formular-se conjuntament per les associacions feministes del cinema i l’audiovisual que representem, en diferents territoris de l’Estat Espanyol, a més de 2.000 professionals. Llegir més.
  • Per primer any, i gràcies a la col·laboració de Dones Visuals amb l’Acadèmia i el Col·lectiu Ficcial amb l’objectiu d’augmentar la diversitat dins del sector audiovisual, s’ha fet un recull de dades sobre la representativitat en termes de diversitat dins dels equips, i també sobre com són els personatges principals i secundaris de les pel·lícules candidates a aquests premis. Els resultats evidencien la necessitat urgent d’una intervenció activa per part de tots els agents implicats en el sector. Llegir més.

Ser 518 sòcies a Dones Visuals fa que cada dia tinguem més força i també més idees, més trobades i també més grups de treball i intercanvi que neixen de forma espontània i autònoma. Els grups de treball actius ara mateix són els següents:

  • El Grup de treball de Dones, terror i fantàstic és un espai de trobada per compartir l’interès pel desenvolupament de projectes cinematogràfics de terror i fantàstic i per la construcció d’una mirada inclusiva al seu voltant.
  • El Grup Dones Visuals migrades és la trobada d’un grup de sòcies que hem sentit la necessitat d’ajuntar-nos per atendre les nostres necessitats específiques, que impliquen arribar a un país nou i poder fer contactes professionals o poder entaular relacions de confiança amb companyes que han tingut experiències migratòries i saben com pot ser de difícil començar de zero. També volem proposar un acompanyament a Dones Visuals que arribin noves.
  • El Grup d’animació es planteja inicialment com un entorn on poder compartir projectes, recomanacions (curts, series…), notícies, ofertes de feina… que tinguin a veure amb el sector de l’animació.
  • El Grup d’Audiovisual i Educació vol obrir el debat i responsabilitat que té cada cop més la Comunicació Audiovisual en les nostres vides, així com tractar temes més curriculars d’universitats i escoles, com la falta de referents interseccionals del cinema i cultura audiovisual… Possibilitat de fer xarxa, jornades amb dones que comencen la seva carrera en l’Audiovisual, també de crear continguts educacionals referents a l’audiovisual…
  • El Grup de Tarragona vol ser un espai de trobada, intercanvi i col·laboració entre les sòcies de les terres tarragonines per crear xarxa.

Per últim i no menys important us volem agrair els ànims, les felicitacions i el retorn que ens heu anat fent al llarg de l’any i concret, durant l’assemblea. Que parleu de Dones Visuals com un espai de confort i de rebuda, com una xarxa de companyia significa molt. Per nosaltres és indispensable integrar el màxim de veus possibles per seguir creixent i millorant el que fem. Aquest projecte és possible gràcies a totes les persones que sou sòcies i que us impliqueu d’una manera o altra.

La transformació no s’atura. I tu, com te la imagines?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix