Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
Gènere al gènere: com està el cinema de terror?
Silvia García Palacios forma part de la comissió de programació de curtmetratges del Festival de Terror de Molins de Rei. Combina els seus més de quinze anys d’experiència en el món audiovisual amb l’activisme social, formant part de diverses associacions i cooperatives culturals, ecològiques i femenines.
La paritat en el cinema de terror és una assignatura pendent. Qualsevol cinèfil mitjà pot donar molts exemples de directors de referència en aquest camp, però tindria seriosos problemes per fer el mateix si de directores es tractés. Al món del curtmetratge, la presència femenina darrere les càmeres segueix sent minoritària a ulls festivalers.
En el nostre cas, si observem la quantitat de treballs que ens arriben al cap de l’any, estem parlant de només un 10% de les inscripcions. Això es tradueix, generalment, en una menor probabilitat que hi hagi una selecció equilibrada i per tant, que obres no masculines puguin obtenir visibilitat i reconeixements. En termes de curtmetratges nacionals, la xifra d’inscrites és molt més lamentable, normalment anecdòtica i puntualment fins i tot inexistent.

Si prenem com a exemple un festival com el nostre, amb vint anys de trajectòria pel que fa a competició de curtmetratges, podríem inferir la repercussió que aquest baix nombre d’inscripcions produeix en la quantitat de seleccions i, encara que es pot observar una evolució amb una clara tendència a l’alça –la qual s’està multiplicant darrerament–, encara resta un llarg camí per recórrer cap a l’equitat. Un camí a favor de la creació en cascada d’oportunitats que va des de la promoció de la producció de gènere, passant per l’oferta de distribuïdores, fins a la presència representativa en festivals. Una presència que, en definitiva, sigui el més transversal possible i s’inclogui en totes les fases: selecció, jurat, ponents, convidades, etc. Aconseguir una igualtat de condicions més enllà de la selecció.
La majoria dels premis a curtmetratges del nostre Festival recauen en aquells amb predominança femenina davant i darrere de les càmeres.
Silvia García Palacios
S’ha de trencar amb la idea preconcebuda que el gènere de terror és un territori eminentment masculí. Tant és així, que en els últims anys hem comprovat com la majoria dels premis a curtmetratges del nostre Festival recauen en aquells amb predominança femenina davant i darrere de les càmeres. Cal esmentar que també sumem els premis a la millor interpretació, ja que no fem distincions i tenim un únic premi a la millor actuació. Paradoxalment, l’efectivitat és innegable, la proporció de seleccions és inversament proporcional a la quantitat de premis que acaben obtenint.

Davant d’aquesta perspectiva, és evident que totes hem d’aportar el nostre granet de sorra. Des del Festival de cinema de terror de Molins de Rei, amb un desig de trencar amb els prejudicis lligats al gènere de terror, apostem per oferir una visió de conjunt. A partir d’aquest any englobarem totes les accions que duem a terme al respecte sota el nom de “Gènere al gènere”. La nostra intenció no és altra que la d’allunyar-nos de les pinzellades aïllades i unificar les línies d’acció per fer arribar un missatge clar. L’únic camí és avançar.
Dones Visuals i el Festival de cinema de terror de Molins de Rei col·laboren per segon any consecutiu per transformar aquesta situació de desigualtat. Una col·laboració que es va iniciar l’any passat amb ‘Jodido Mundo’ de Mercedes González, un dels projectes seleccionats a #AccióViver, i que aquest any es reforça amb la participació de la Mayra Teixidó i el seu curtmetratge ‘Ritual’. Un vincle que permetrà a les participants d’ #AccióCurts amb un curt de terror, participar en les jornades professionals i presentar el projecte en el marc del festival.