L’audiovisual català és un sector blanc, masculinitzat i poc divers.

desembre 21, 2020 1:44 pm

Bloc_PremisGAudi2020

Published by Leave your thoughts

El 19 de novembre, escrivíem sobre les Candidatures de directores al XIII Premis Gaudí, on destacàvem la la nul·la presència de directores seleccionades a Millor pel·lícula en llengua catalana i la falta de dades per poder conèixer el número de dones racialitzades, trans, de diversitat d’origens, diversitat funcional física o psíquica que hi ha entre les candidates.

Avui, després de les dades exposades la setmana passada per l’Acadèmia de Cinema Català, insistim que l’audiovisual català és un sector blanc, masculinitzat i poc divers

L’Acadèmia ha assenyalat que el balanç de gènere en la direcció de les produccions de l’actual convocatòria confirma un desequilibri amb un 30% de pel·lícules candidates amb dones directores.  Si parlem de  la proporció de dones en la direcció de llargmetratges de ficció, el percentatge cau a un 15%, el més baix dels darrers cinc anys. Referent a productores, ens trobem amb un desequilibri molt similar al de direcció, un 33% de dones front el 67% d’homes productores. 

El sector audiovisual tenim una gran responsabilitat com a generador d’imaginaris col·lectius i per això demanem la implicació de tots els agents que hi participem, incloses les administracions. No podem permetre cap contingut racista, masclista i discriminatori per cap col·lectiu sigui per condició de gènere, identitat sexual, origen, discapacitat funcional i/o neurològica, ètnia i raça. I la indústria i les administracions en som responsables. 

Per evitar-ho, es fa urgent la incorporació de persones expertes en cinematografia i en perspectiva de gènere i diversitats a les comissions de valoració de projectes candidats a tenir suport de fons públics, així com la diversificació de la composició d’aquestes comissions.


Tanmateix, cal recollir dades en relació amb la diversitat, perquè tal com explicava Salima Jirari, membre de Dones Visuals a la compareixença al Parlament de CatalunyaSi no sabem quantes som, aquests col·lectius no només han estat històricament discriminats, sinó que ho estan actualment dins del nostre sector i també per l’administració pública”.

No apostar per aquests canvis és seguir perpetuant un imaginari col·lectiu discriminatori. Fem-nos responsables. Transformem l’audiovisual.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix