Candidatures de directores als XIII Premi Gaudí

novembre 19, 2020 2:11 pm

Directores candidatures Premis Gaudí

Published by Leave your thoughts

L’Acadèmia del Cinema Català premia cada any els millors films realitzats al nostre país, 59 produccions (53 d’elles catalanes) entre les que trobem 31 llargmetratges de ficció, 10 documentals, 4 pel·lícules per a televisió i 14 curtmetratges opten als guardons dels XIII Premis Gaudí.

Dones Visuals celebrem la gran presència de dones nominades dins les categories de documental i curtmetrage, però lamentem la nula presència de directores seleccionades a Millor pel·lícula en llengua catalana. Dels sis films finalistes, cap directora optarà enguany al premi.

Destaquem també la baixa representació a Millor pel·lícula en llengua no catalana. Dels 19 llargmetratges seleccionats, només 4 films estan dirigits per dones.

Malauradament, no tenim dades per poder conèixer el número de dones racialitzades, trans, de diversitat d’origens, diversitat funcional física o psíquica hi ha entre les candidates. Esperem aviat poder tenir aquestes dades separades per tenir una radiografia acurada del sector on hi siguem realment totes.

També, volem celebrar els èxits:

En l’altra categoria que corona el palmarès, la de Millor pel·lícula en llengua no catalana, competeixen 19 llargmetratges, 5 tenen directores al capdavant i 4 estan relacionats amb Dones Visuals:

  • Isaac, de David Matamoros i Ángeles Hernández (sòcia i comitè de selecció d’Acció Curts)
  • Las Niñas, de Pilar Palomero, que va formar part de la primera edició d’Acció Viver i selecionada a la Berlinale 2020 i Biznaga de Oro del Festival de Málaga.
  •  Per la llibertat, d’Alba Sotorra, sòcia de Dones Visuals.
  • Te quiero imbécil, de Laura Mañá, sòcia de Dones Visuals.

Dels 14 films seleccionats a Millor curtmetratge, 9 estan dirigits per dones i d’aquestes, 4  són sòcies de Dones Visuals. Dos dels curtmetratges van estar seleccionats al nostre programa Acció Curts i estan recorrent festivals de prestigi internacional:

  • La vella lluita, de Carol Rodríguez i Marina Rodríguez.
  • Vera, de Laura Rubirola Sala, seleccionat als Premis Goya.

Destaquem també Forastera, de Lucía Aleñar Iglesias, produït per Distinto Films, la productora de Míriam Porté, presidenta de Dones Visuals i Panteres, de la nostra sòcia Èrika Sánchez, que també va estar seleccionat a la Berlinale.

És un plaer veure com els projectes que passen per AccióCurts arriben tan lluny. Ens anima a seguir impulsant aquest projecte i totes les cineastes que cada any s’hi presenten, i que en cada edició són més.

Pel que fa als films que opten a la categoria Millor documental, dels 10 títols seleccionats, 5 estan dirigits per dones i 3 d’elles són sòcies de Dones Visuals:

  • Descubriendo a José Padilla, de Marta Figueras i Susana Guardiola, que ha participat a la Seminci 2020.  
  • My Mexican Bretzel, de Nuria Giménez Lorang, que va ser tot un èxit a l’últim D’A Film Festival. 
  • La Mami, de Laura Herrero Garvin, seleccionada a l’IDFA, a Donostia i al South By Southwet d’aquest 2020.

A mesura que es vagin publicant les candidatures dels Premis Gaudí de l’Acadèmia del Cinema Català, anirem informant de les candidates en altres rols com poden ser guió, direcció de fotografia o muntatge, entre d’altres.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix