Ja són quatre anys

desembre 22, 2020 12:56 pm

Elisabet Dubé Acció Curts

Published by Leave your thoughts

Ja són quatre anys d’esforços els que portem de trajectòria i encara recordo avui l’espurna que va encendre la flama de tot el que hem fet fins ara. Una reunió informal amb la Carla Subirana, que més endavant em presentaria la Míriam Porté i la Neus Ballús, un espai lluminós i sinergètic com la Bonne, amb el descobriment de persones claus en la meva trajectòria d’aprenentatge com ho són l’Anna Solà i la Marta Selva, i també la Yolanda Olmos i el seu anàlisi de dades clau per dissenyar el Pla d’Acció de Dones Visuals. Així va començar tot: un grup de dones que sentíem la injustícia i que teníem ganes d’incidir en un panorama audiovisual que era descoratjador. Va ser una crida i també un obrir els ulls que ja no va tenir volta enrere. Una crida que ha anat sumant companyes i cada una d’elles ha aportat l’engruna necessària per arribar on som ara.

Des de Dones Visuals treballem per donar una presència equitativa de la dona a l’audiovisual, impulsant accions per a les professionals amb l’objectiu de transformar-lo a un audiovisual més equitatiu, més divers i més just. Un procés transformador cap enfora i també cap en dintre que ens va portar a adonar-nos que érem una associació blanca i poc diversa. Vàrem analitzar les dades amb la determinació que per analitzar-les bé, necessitàvem segregar-les. I no només això, sinó també introduir persones amb perspectiva de gènere i diversitat en totes les nostres comissions, així com ampliar la formació de les beneficiàries dels diversos programes que desenvolupem amb tallers sobre feminisme interseccional. Això ens ha permès a totes transformar els nostres punts de vista i poder arribar a tenir projectes amb més mirades, amb més diversitat i més qualitat que mai. Uns projectes que expliquen històries que altres no poden explicar de la mateixa manera.

L’Acció Curts va ser la primera acció que vàrem dur a terme del Pla d’Acció de Dones Visuals, un pla que responia a problemes claus que vàrem identificar dins del sector. Una d’elles, era la bretxa existent entre el número de dones estudiants que es matriculaven a la universitat i el de dones que quedaven representades en la indústria, una bretxa esfereïdora. Per això vam dissenyar l’Acció Curts per enllaçar el nou talent amb la indústria. Les dades ens agraden. Són una eina d’anàlisi i també una eina per valorar la incidència d’allò que hem construït. Ningú ho pot negar, L’Acció Curts és un programa consolidat que guanya nom any rere any i que mostra el seu èxit indiscutible. Més de 48 projectes seleccionats i 50% de les directores que se n’han beneficiat ja han produït el seu film o estan en procés de produir-lo. L’Acció Curts dona oportunitat a les dones, ara hem de seguir treballant perquè aquest espai pugui ser conquerit per a totes les dones.

Ja són quatre anys de l’Acció Curts. La primera acció que va arrancar Dones Visuals i que amb tanta il·lusió van començar a dissenyar les companyes Carla Sospedra i Serrana Torres l’any 2017. El primer any de l’Acció Curts jo no n’era responsable, però vaig tenir la sort de ser-ne una de les dotze beneficiades d’aquell primer any. Ser-ne una d’elles, aprendre de la mà de la millor  de les mentores Mercedes Martínez-Abarca; gaudir i aprendre dels feminismes i de la sororitat entre dones van se les claus d’aquella experiència. I amb ella, la de voler seguir-hi implicada per donar l’oportunitat a altres dones perquè puguin gaudir i beneficiar-se d’una oportunitat com cap altra: connectar amb el talent propi i fer-se visible a la indústria del cinema català. Una oportunitat que mereixem totes i que no havíem pogut tenir, una oportunitat d’obrir-se a la generositat creativa, una oportunitat de sentir-se protagonista dins d’una comunitat horitzontal, una oportunitat d’ocupar el lloc que es mereixen, i la oportunitat única d’aprendre lo transformador que és treballar en equip des de la cura.

Elisabet Dubé Ferré

Coordinadora d’Acció Curts

Tags:

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix