Feminismes i diversitat a Acció Curts i Acció Viver

juliol 21, 2020 5:56 am

Diversitat Convocatòries Dones Visuals

Published by Leave your thoughts

LES CONVOCATÒRIES DE DONES VISUALS PER LA DIVERSITAT

En les convocatòries del 2020, Dones Visuals segueix mantenint l’objectiu de promoure i visibilitzar els projectes de les directores i guionistes pertanyents a col·lectius històricament invisibilitzats, enguany es seleccionarà com a mínim un projecte d’aquests col·lectius per a participar en cada una de les accions.  

Volíem recollir aquí les iniciatives que hem portat a terme des del Grup per a la diversitat de Dones Visuals amb l’objectiu de promoure la diversitat tant de mirades de dones, lesbianes i trans, com dels projectes sobre persones socialment i històricament invisibilitzades, sigui per condició de gènere, identitat sexual, raça, origen, ètnia o per discapacitat funcional i/o neurològica.

Ho fem perquè com a feministes tenim la responsabilitat i el deure de construir una societat més justa. Ho compartim perquè creiem que posar en comú les pràctiques que portem a terme i fer-les públiques és la millor manera de que puguin reproduir-se si són encertades i de que poguem corregir-les i millorar-les si no ho són.

La importància de les dades

Una de les iniciatives que ja vam portar a terme en les darreres edicions és la inclusió en el formulari d’inscripció, a les convocatòries d’ACCIÓVIVER i ACCIÓCURTS, d’un qüestionari on es demana a les participants informació específica en referència al seu origen, trajectòria i identitat que ens permet tenir una visió més acurada dels perfils de cineastes que es presenten a les convocatòries.

La participant pot declinar contestar aquestes preguntes, però creiem que fer-ho ens permet complir un doble objectiu: obrir espais necessaris per a les professionals, i els seus projectes, que formin part de col·lectius minoritzats, per una banda; i per l’altra començar a tenir un gruix estadístic necessari per poder analitzar el nivell de diversitat de les convocatòries.

Obtenir dades estadístiques dels diversos col·lectius i grups és essencial per poder corregir, fer demandes i revertir les situacions injustes per discriminació dins de la nostra associació i com a objectiu primordial, dins del sector audiovisual.

Expertesa, lectores i jurat

Igual d’important és aplicar aquesta mirada interseccional en totes les fases de les nostres accions i per a això enguany tornem a comptar amb expertes dins dels equips de lectores i seleccionadores i del propi jurat. Aquest és per a nosaltres una iniciativa necessària i un dels eixos principals per a incorporar la diversitat dins de les accions d’una forma justa. 

Així mateix, els programes també incorporen la “Jornada sobre perspectiva de gènere i diversitat en els continguts audiovisuals” que compta amb dues xerrades/tallers. Per una banda, Marta Selva, farà una passejada pels camins dels feminismes cinematogràfics. Selva és historiadora, i ha estat codirectora de la Mostra Internacional de films de dones de Barcelona i presidenta de l’ Institut Català de les Dones del 2003 al 2010.

Per altra banda, dins d’aquesta Jornada, Pol Galofre del Col·lectiu Ficcial, assessoria cultural especialitzada en diversitat, plantejarà preguntes com quina és la responsabilitat de les autores en les seves creacions, alhora que obrirà a debat els projectes per interrogar la pròpia mirada.

Tot plegat, perquè com diuen des de Ficcial: “Només així, interrogant-nos mútuament, és possible avançar”.

Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix