Dones Visuals obre les convocatòries del 2020 per incrementar el lideratge i la visibilitat de les dones a l’audiovisual català

juliol 9, 2020 6:10 am

Convocatòries Dones Visuals

Published by Leave your thoughts
  • Amb el lema “Porta la història per on tu vulguis”, Dones Visuals obre les convocatòries d’Acció Curts, Acció Viver i Acció Producció.
  • L’entitat va rebre el Premi Ciutat Barcelona 2019 per les iniciatives de suport i visualització del treball de les cineastes, especialment a través dels programes Acció Curts, Acció Viver i Acció Directori.

Barcelona 9 de juliol 2020.- Dones Visuals, amb el lema “Porta la història per on tu vulguis”,  obre convocatòries aquest juliol de tres de les accions que formen part del Pla d’Acció de Dones Visuals:  La 4a edició d’Acció Curts, la 3a edició d’Acció Viver i la primera edició d’Acció Producció. 

El Pla d’Acció de Dones Visuals és un programa d’accions iniciat el 2017 per incrementar el lideratge i la visibilitat de les cineastes a Catalunya, i que va ser guardonat amb el Premi Ciutat Barcelona 2019. Des de la seva creació més de 200 projectes s’han presentat a les convocatòries i una cinquantena de creadores han participat d’aquest programa únic a Catalunya. D’altra banda, el Directori & Comunitat de Dones Visuals, un cercador únic de les professionals de l’audiovisual a Catalunya, ja suma més de 500 perfils de tots els àmbits del sector.

Acció Curts és un programa d’assessorament, formació i pitching on les creadores de 12 projectes de curtmetratges tindran l’oportunitat d’introduir-se a la indústria, presentar les seves propostes i així obrir connexions i sinergies amb professionals i agents del sector.

Aquesta 4a edició es durà a terme en col·laboració amb el Festival de Cinema Independent de Barcelona, l’Alternativa que per quart any consecutiu acull les jornades dins de la seva programació Cinema Pendent de L’Alternativa professionals. Les cineastes seleccionades optaran als Premis Acció Curts atorgats per Dones Visuals i Aluzine Rentals.

Per altra banda, Acció Viver acompanya i assessora durant sis mesos a directores i guionistes en el desenvolupament dels seus projectes de llargmetratge. Les sis cineastes seleccionades presentaran els seus projectes la indústria dins del marc del Festival de Cinema d’Autor de Barcelona, D’A, que col·labora amb Dones Visuals des de la primera edició.

Finalment, Acció Producció neix de la imperiosa necessitat d’incrementar les professionals en aquest àmbit: la mitjana a Catalunya de productores liderant projectes audiovisuals no arriba al 17%. En aquesta primera edició Acció Producció acompanyarà i assessorarà productores novelles de la mà de productores amb llarga experiència en la indústria i un equip formador de tota la cadena de producció audiovisual.

Accions d’èxit

136 projectes s’han presentat en les tres edicions precedents d’Acció Curts, i 40 han estat les cineastes beneficiàries. Un 50% dels projectes seleccionats ja estan en producció, i recorrent festivals de prestigi internacional com és el cas del curt guanyador de la primera edició d’Acció Curts “Vera” dirigit per Laura Rubirola i seleccionat en el Tribeca Film Festival 2020.

En les dues edicions d’Acció Viver, 82 projectes optaven a la selecció i 12 han estat les cineastes que han participat d’aquest acompanyament professional. Un 40% dels llargmetratges ja estan en producció i ben aviat els podrem veure als cinemes, com és el cas del projecte “Las niñas” dirigit per Pilar Palomero que va formar part de la primera edició d’Acció Viver i va participar en la Berlinale 2020.

Els programes de Dones Visuals compten amb professionals de prestigi en el sector com Mercedes Martínez-Abarca a càrrec de la formació d’Acció Curts i programadora del Festival de Rotterdam i Gijón. Les tutories d’Acció Viver, estaran a càrrec de les guionistes i analistes de guió Marta Grau, responsable de la coordinació i direcció argumental de la sèrie “Les de l’hoquei” i Laia Manresa guionista del documental “Idrissa, crònica d’una mort qualsevol”, nominat als XII Premis Gaudí.

La diversitat i perspectiva de gènere també en la narrativa audiovisual

En les convocatòries del 2020, Dones Visuals segueix mantenint l’objectiu d’impulsar més diversitat a l’audiovisual, i enguany, per tal de promoure la participació de les directores i guionistes pertanyents a col·lectius històricament invisibilitzats, seleccionarà en cada una de les accions com a mínim un projecte d’aquests col·lectius per a participar-hi. 

Així mateix, incorporarà la “Jornada sobre perspectiva de gènere i diversitat en els continguts audiovisuals” impartida per Marta Selva, historiadora, codirectora de la Mostra Internacional de films de dones de Barcelona i presidenta de l’Institut Català de les Dones del 2003 al 2010; i el Col·lectiu Ficcial, assessoria cultural especialitzada en diversitat.

El Pla d’Acció Dones Visuals rep el suport de l’Institut Català de les Empreses Culturals i l’Ajuntament de Barcelona, i compta amb la col·laboració del Festival de Cinema Independent de Barcelona, L’Alternativa, el Festival de Cinema d’Autor D’A, La Mostra Internacional de Films de Dones, el Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison i l’empresa d’il·luminació Aluzine.

Accediu al dossier de premsa i a material fotogràfic de l’entitat a la Sala de Premsa habilitada a la web de Dones Visuals.

DonesVisuals_obre_convocatòries 2020 (Cat).Pdf

DonesVisuals_abre_convocatorias 2020 (Cast).Pdf

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix