Ponent en el Conversatori “La crítica cinematogràfica des dels feminismes”

Sinopsi

NEIX ACCIÓ DONES VISUALS – DIES D’INDÚSTRIA

Us presentem, amb orgull i molta alegria, Acció Dones Visuals – Dies d’indústria (del 30 de juny al 2 de juliol), les primeres jornades feministes per crear aliances, debat i reflexió a la indústria audiovisual catalana. Ho dèiem fa més d’un any a la nostra Carta Oberta remarcant «La importància dels feminismes en la resolució de la crisi»: som protagonistes de les solucions.

Des dels inicis, DONESVISUALS hem estat interlocutores per generar espais i eines transformadores. Volem un audiovisual equitatiu, divers i enfortit, i a més tenim la certesa que aquesta transformació beneficia a tothom.

Per això i amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica que vivim les dones, lesbianes i trans com a professionals de l’audiovisual, vam iniciar el Pla d’acció DONESVISUALS, que aquest 2021 es desenvoluparà en la seva totalitat, incorporant ACCIÓPRODUCCIÓ i ACCIÓDECAP a les ja existents ACCIÓCURTS, ACCIÓVIVER, ACCIÓESTUDIi ACCIÓDIRECTORI.

Avui, Acció Dones Visuals és també la cruïlla on es troben aquestes accions, amb una atenció especial a ACCIÓCURTS i ACCIÓVIVER, que seran protagonistes dels espais de pitching i one to one.

El Pla d’Acció és la columna vertebral de DONESVISUALS, una columna que ha donat suport a 85 cineastes al llarg de tots els programes d’acompanyament, assessorament i formació que hem fet. Creiem que cada una de les participants són com una ona expansiva, el seu èxit i les seves experiències tenen un efecte multiplicador.

L’elaboració d’aquestes accions és fruit de moltes reflexions i aprenentatges. Debatre en converses constants ha tingut un camp de cultiu en els feminismes, des dels quals revisitem el nostre entorn i a nosaltres mateixes. Ho fem pensant en termes d’equitat, sostenibilitat i sororitat.

IMAGINARI, REPRESENTATIVITAT I CRÍTICA A REFLEXIÓ

Acció Dones Visuals – Dies d’indústria compta amb diverses activitats dirigies a la indústria. Per una banda, es podrà assistir (prèvia inscripció) als pitchings ACCIÓCURTS i ACCIÓVIVER, els dos programes de desenvolupament de projectes per a guionistes i/o directores.

A banda de les sessions pitchings, cada dia hi haurà un espai de debat per abordar els feminismes a l’audiovisual des d’una temàtica diferent. Tant els pitchings com els conversatoris es portaran aa terme durant els matins a la seu de l’SGAE.

En l’acte inaugural, Salima Jirari, secretària de Dones Visuals, moderarà un conversatori amb el títol ‘Els feminismes a la indústria l’audiovisual catalana’. Cal explorar les possibilitats d’un audiovisual que entén la interseccionalitat com una millora en la qualitat dels projectes, així com també la responsabilitat que tenim el sector en la creació de l’imaginari col·lectiu. Comptarà amb Sally Fenaux Barleycorn, Carla Sospedra i Lucía Egaña, i està organitzat amb l’Acadèmia del Cinema Català i el Col·lectiu Ficcial.

En la segona jornada, després dels pitchings d’Acció Curts, Anna Petrus, co-coordinadora d’Acció Estudi, moderarà un segon conversatori sobre l’imaginari que l’audiovisual ha construït al voltant del desig. Sota el títol de “Cossos desitjants al cinema”, Març Llinàs, Berta Frigola i Silvia Albert indagaran en la històrica infrarepresentació del desig no-normatiu, en les dinàmiques socials, polítiques i econòmiques que la sustenen, i debatran fins a quin punt la representació normativa del desig segueix estructurant els nostros cossos desitjants.

Al dia següent i en col·laboració amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, portarem a terme un conversatori sobre ‘La crítica cinematogràfica des dels feminismes’. La crítica cinematogràfica feminista suposa el replantejament respecte a les formes en què s’ha construït la història del cinema. Posa en qüestió la invisibilització de la contribució de les dones a l’evolució del mitjà, discuteix el dogma del que s’entén com a plaent i planteja la necessitat de reconèixer la diversitat en les seves formes d’expressió, de les identitats sexuals, de classe, ètnia i cultura. Una conversa moderada per Marga Almirall amb la participació de Denise Duncan, Marta Armengou i Cloe Masotta.

Tres dies d’indústria i reflexió intensos, que volen ser el punt de sortida d’un espai de referència, que convidi a totes les entitats, empreses i cineastes implicades en el sector audiovisual. Podeu consultar el programa complet a Acció Dones Visuals – Dies d’indústria.

ELS FEMINISMES DES DE L’APRENENTATGE I LA TRANSFORMACIÓ

Els feminismes a l’audiovisual català no són una raresa, són una realitat que cada vegada aprèn i creix més, tot reconeixent la importància de la interseccionalitat perquè aquest procés de canvi sigui just, ric i exitós. La transformació és un espai propi i obert, amb responsabilitats individuals i consens col·lectiu.

No partim de zero. Reconeixem i mirem les entitats i creadores feministes que ja fa temps que fan aquest camí. De la mateixa manera, agraïm la tasca imprescindible de les entitats i mitjans que treballen per denunciar i reivindicar els col·lectius històricament invisibilitzats, una tasca que ens inspira cada dia.

Finalment, volem donar les gràcies a totes les entitats, administracions i persones que ens donen suport en la nostra tasca i, especialment, en l’èxit d’aquests Dies d’indústria, com el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona. Ens sentim molt ben acollides als espais que ens han cedit la Fundació SGAE, La Bonne i el CCCB. També estem molt ben acompanyades en les col·laboracions a les taules rodones i conversatoris amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, l’Acadèmia del Cinema Català i el Col·lectiu Ficcial.

Activem, doncs, aquest espai de trobada on la indústria som totes i on totes les persones, entitats i administracions implicades al sector hem de treballar per a aquesta transformació imparable.

Equip del projecte present al Directori & Comunitat


Fes clic a la fotografia de cada usuària per veure el detall del seu rol en el projecte

Tasca

La irrupció de la crítica cinematogràfica feminista a principis dels anys setanta va suposar el replantejament general respecte a les formes en què s’havia construït la història del cinema. La importància de la contribució de les cineastes, negada durant molts anys per una historiografia androcèntrica, ha anat acompanyada tanmateix, d’un exercici de revisió que va permetre posar en qüestió uns quants dogmes. Visual pleasure and narrative cinema, una de les obres fundacionals de la crítica i anàlisi feminista publicada per Laura Mulvey el 1975, posa el focus en la recepció dels i les espectadores del cinema clàssic. La contribució de la crítica i teoria fílmica feminista ha anat obrint el camp del debat també, a la necessitat de replantejar les formes de representació atenent a la diversitat respecte a les identitats sexuals, de classe, ètnia i cultura, totalment contraposades a la construcció arquetípica decantada pels mandats patriarcals.

Ponents: Marta Armengou, Denise Duncan i Violeta Kovacsics
Modera: Marga Almirall
Coorganitzat amb la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona

Retransmissió des de la seu de l’SGAE Catalunya, gràcies a una col·laboració amb la Fundació SGAE.

  • Divendres 2 de juliol, 12h, seu de l’SGAE
  • Acte presencial amb inscripció prèvia. PLACES ESGOTADES.
  • Retransmissió en obert pel canal Youtube de Dones Visuals
  • Hi haurà interpretació de Llengua de Signes Catalana
Foto del perfil

Marta Armengou EscalaPonent en el Conversatori “La crítica cinematogràfica des dels feminismes”
Compartir

Tens suggeriments?

SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER
SEGUEIX-NOS
CONTACTE
info@donesvisuals.cat
Sant Pere més Baix, 7, 3a planta,
08003 Barcelona
ESCRIU-NOS
CREAR PERFIL