Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
Passejada pels feminismes cinematogràfics
Marta Selva ens parla de la sessió que portarà a terme tant a AccióCurts com AccióViver per acompanyar a les seleccionades en el que anomenem “una passejada pels feminismes cinematogràfics”.
La proposta d’aquest recorregut busca posar al descobert algunes de les aportacions més rellevants de les cineastes al llarg de la història del cinema tot posant en qüestió la lògica androcèntrica de la gran majoria de relats historiogràfics. Partint del fet que el cinema que han fet les dones és el cinema i no un apartat que es pot minimitzar, la sessió contempla assenyalar i fer valdre les contribucions de les cineastes en quatre períodes significatius: el cinema dels inicis, el cinema clàssic, la modernitat cinematogràfica i l’actualitat. En tots els casos s’incidirà en els aspectes relacionats amb la tècnica, les estètiques, el treball i debat sobre els llenguatges i també sobre les temàtiques tractades.
Al voltant d’aquests eixos, es tracta d’evidenciar com, malgrat la seva invisibilització, podem parlar d’un conjunt de propostes que posen al descobert una genealogia de cineastes que amb la seva pràctica creativa i ja des dels inicis, van desplegar i despleguen des de diferents camps, off o in de la indústria, un corpus cinematogràfic ampli, divers, ric i amb voluntat d’explorar múltiples sentits i expressions diverses en la majoria de casos, des de perspectives explícitament o implícitament crítiques amb els cànons androcèntrics.
No es tracta d’assenyalar només un reguitzell de noms i biografies si no d’emmarcar-les en un debat més ampli que permeti reconèixer d’elles, unes pràctiques crítiques que han estat presents en moltes de les seves creacions cinematogràfiques i audiovisuals.
Moltes cineastes han acompanyat o incorporat formes diverses de repensar des de la seva experiència de relació crítica amb els imaginaris patriarcals, els continguts, les formes i les estètiques de les seves creacions donant com a resultat un contra cànon que ha necessitat la teoria, la història i la crítica feminista per a ser visibilitat.
Reconèixer aquesta història que qüestiona l’altra història, l’oficialitzada; és un factor clau també per afrontar el treball de noves creacions que s’entenguin amb el compromís de saltar per sobre, discutir i revoltar els mandats que han deixat fora del reconeixement tot allò que no respongui als estereotips d’una mirada construïda des de la posició de domini intrínseca a una modulació identitària androcèntrica.
Marta Selva
MARTA SELVA ha estat codirectora de la Mostra Inernacional de films de dones de Barcelona i de continguts també de la cooperativa Drac Màgic des de 1979. Va ser presidenta de l’Institut Català de les Dones entre 2003 i 2010. Entre les seves publicacions recents trobem Escenarios de transnacionalidad y perspectiva de género en las obras de las cineastas, sobre les trajectòries de diverses generacions de cineastes.

