“L’animació dona ales als projectes més agosarats” Belinda Bonan, directora d’animació

març 31, 2021 11:43 am

Belinda Bonan, creadora de 'Me, a Monster?' i participant a Acció Curts

Published by Leave your thoughts

Belinda Bonan és directora, guionista i productora, especialitzada en la creació de continguts d’animació per al cinema i la televisió. La seva experiència li diu que l’animació al nostre país és un repte, però també sap que no es veu fent una altra cosa. Com molt bé diu, l’animació “ofereix un ventall tan ampli de possibilitats, que dona ales als projectes més creatius i agosarats”. 

Participant en la primera edició d’Acció Curts, Bonan va presentar-se al programa de Dones Visuals amb “Me, a Monster?”, un curtmetratge sensible i ple de fantasia que porta tres anys donant voltes pel món participant en més de 50 festivals. Un èxit d’aquesta directora que ens ha dedicat un temps per explicar-nos els reptes que suposa produir animació i la seva experiència a Acció Curts.


Reptes de temps i pressupost

Produir animació és tot un repte. Tant sigui per fer un llargmetratge o una sèrie de TV, l’increment en els temps de rodatge i les majors necessitats de finançament suposen un gran esforç.

Però aquest repte es multiplica en el cas d’un curtmetratge, perquè el retorn acostuma a ser molt baix o, fins i tot, nul. Així que apostar per produccions d’aquest tipus suposa un risc bastant alt.

Enganxades a la fantasia

Malgrat això, som uns quants les fidels a aquesta tècnica. I, sent sincera, no m’imagino fent altra cosa. Ofereix un ventall tan ampli de possibilitats, que dóna ales als projectes més creatius i agosarats.

En el cas de “Me, a Monster?”, per exemple, va ser vora un any sencer de feina amb un pressupost molt ajustat. Així que, de vegades, ha tocat prendre decisions difícils que van en detriment de la qualitat final que es buscava, perquè en última instància l’objectiu és aconseguir la millor versió del curt, en el temps i amb el pressupost acordats.

La distribució a festivals i post-festivals

I quan el tens acabat, què? Doncs, jo tinc la immensa sort que el nostre curt està agradant i ha estat seleccionat en més de 50 festivals, però malauradament això no significa que es generin grans ingressos. Caldrà seguir treballant en la distribució post-festivals, cosa també complicada perquè en l’actualitat no existeixen gaires pantalles comercials on mostrar curtmetratges.

És per aquesta raó, que en molts casos, hi ha curtmetratges que serveixen com a “proof-of-concept” de llargmetratges, sèries de TV o web series. En el meu cas, segueixo treballant en el projecte transmedia de “Me, a Monster?”, per veure si podem treure algun rèdit a tot el treball que s’ha realitzat per a produir el curt.

Vaig arribar a Acció Curts qüestionant-me si valia la pena seguir amb “Me, a Monster?” i vaig sortir tenint clar que hi havia de posar tots els meus esforços i energia. 

Belinda Bonan, directora de ‘Me, a Monster?’
Belinda Bonan, participant d'Acció Curts, treballant en 'Me, a Monster?'
Belinda Bonan, participant d’Acció Curts, treballant en ‘Me, a Monster?’

L’experiència a Acció Curts: un abans i un després

Per mi, l’Acció Curts va suposar un abans i un després, a tots els nivells.

Tenia el meu segon guió de curtmetratge entre mans i quan em vaig apuntar a la convocatòria, vaig pensar que seria una bona manera de veure si anava per bon camí. Era la primera vegada que assistia a un esdeveniment de pitching i, realment, no sabia què m’hi trobaria.

L’experiència va ser molt enriquidora. Vaig aprendre molt, tant al taller de la Mercedes Martínez-Abarca, com de la resta de companyes. La sororitat que es va gestar aquells dies encara perdura ara. I sé que si necessito res, allà estan elles per donar-me un cop de mà.

L’impuls del programa per crear

I, a banda d’això, també va suposar un impuls, una nova embranzida, en veure que el projecte agradava i interessava a tothom. Quan estàs en procés d’escriure un guió, tens molts alts i baixos. Vaig arribar a l’Acció Curts qüestionant-me si valia la pena seguir amb “Me, a Monster?” i vaig sortir tenint clar que hi havia de posar tots els meus esforços i energia. 

Gràcies a això, he arribat a on sóc avui, amb el curt acabat, voltant per festivals, amb més de 50 seleccions, i havent recollit molt bones sensacions al llarg de tot aquest recorregut.


Tags: ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix