Dones Visuals organitza una taula rodona per visibilitzar el racisme al sector audiovisual

octubre 30, 2020 2:00 pm

Racisme audiovisual

Published by Leave your thoughts

Sally Fenaux Barleycorn, Adeline Flaun i Yolanda Sey, conversaran sobre la discriminació i l’absència de cossos racialitzats a rodatges i produccions catalanes

El dijous, 5 de novembre, a partir de les 18 h, al canal de Youtube de Dones Visuals, tindrà lloc la taula rodona: “Com tractem els cossos negres davant i darrere la càmera?”, un debat per visibilitzar la discriminació racial al sector i els estereotips que recauen sobre els cossos negres i racialitzats.

Hi participaran Sally Fenaux Barleycorn, directora i guionista, Adeline Flaun, actriu i directora, i Yolanda Sey, actriu, cantant i col·laboradora de Planta Baixa (TV3). Moderarà el debat Salima Jirari, responsable de distribució del DocsBarcelona i membre de la junta de Dones Visuals. Les participants parlaran des de les seves professions i experiències.

El col·lectiu audiovisual posa aquest debat damunt la taula davant la necessitat de fer un sector més just i equitatiu. Actualment no existeixen dades i estadístiques sobre persones racialitzades treballant als equips de rodatge o produccions catalanes. També assenyalen que si n’hi hagués, el que reflectirien és que no hi ha dones negres a les produccions, però tampoc a les comissions de selecció ni en llocs de lideratge. Aquesta discriminació al sector audiovisual es tradueix en estereotips laborals i culturals alimentats per la mirada occitocèntrica i racista. La majoria de dones racialitzades a la televisió o al cinema tenen papers estereotipats segons el seu color de pell o el seu origen.

Aquest debat és molt necessari per promoure i visibilitzar una situació discriminatòria que es va donant de manera sistemàtica al sector audiovisual català i espanyol. A Dones Visuals, després d’una reflexió interna per acceptar la pròpia falta de diversitat dins de l’associació, les accions per defensar la diversitat han passat a ser un objectiu prioritari. Per fer-ho, es treballa per promoure tant la diversitat de mirades de dones i trans com dels projectes sobre persones social i històricament invisibilitzades, ja sigui per condició de gènere, identitat sexual, origen, discapacitat funcional i/o neurològica, ètnia i raça.

Amb aquest objectiu Dones Visuals ha creat propostes concretes per afavorir la participació de dones diverses al Pla d’Acció del col·lectiu i per dotar d’eines a les creadores a l’hora d’abordar la diversitat. Aquestes propostes s’estan aplicant a Acció Curts, Acció Viver i Acció Producció.

Com tractem els cossos negres davant i darrere la càmera?”

5 de novembre a les 18 h

Canal de Youtube de DONES VISUALS (Streaming).

#DiscriminacióRacial

Tags: , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix