Acció Viver, acompanyar la creació

juliol 30, 2020 7:52 am

Acció Viver, acompanyar la creació

Published by Leave your thoughts

Quan vam començar a dissenyar el programa Acció Viver partíem de la certesa que en el procés creatiu d’una pel·lícula l’acompanyament és no només necessari sinó també clau per ajudar a néixer i fer créixer l’ànima de qualsevol història que mereix ser explicada. Aquesta certesa provenia de l’experiència personal amb processos creatius propis i de les innombrables vegades que havíem sentit a parlar de projectes d’amigues i col·legues que, per motius diversos, no aconseguien fer-se realitat.

El procés de disseny va començar amb l’estudi dels programes d’acompanyament més rellevants d’Europa i els Estats Units dels quals vam extreure’n aquells mètodes i procediments que millor encaixaven amb la filosofia que teníem clar que havia de recórrer l’Acció Viver de Dones Visuals. Buscàvem formes d’acompanyar no invasives i respectuoses amb les creadores, fórmules allunyades dels procediments sovint agressius i habituals a la indústria cinematogràfica sense desatendre, no obstant, la necessitat de procurar aliances de producció als projectes i contribuir així a la seva concreció.

El resultat d’aquest procés de disseny va conduir a l’Acció Viver que enguany arriba a la seva tercera edició ja amb una solidesa contrastada malgrat la seva jovenesa. La clau del seu èxit rau en el procés d’acompanyament a l’escriptura de guió respectuós i de qualitat, alhora que incisiu pel que fa a la necessitat de viatjar a l’origen del procés creatiu, a la font original d’on prové l’acció creadora. Un viatge imprescindible que toca amb les mans l’autenticitat de les històries i fa conscient les creadores de la importància de no abandonar-la en cap moment.  És només a partir d’aquest viatge, de la mà d’un grup de professionals que treballen en sintonia amb la filosofia del programa, que els projectes maduren i brillen, una forma més que encoratjadora de presentar-los en una segona fase a les estructures de producció que han de culminar el trajecte.

A Acció Viver, sis cineastes en procés d’escriure el guió de les seves pel·lícules i que es troben en diferents moments de les seves carreres cinematogràfiques, poden indagar en el motiu que els empeny a crear, desenvolupar les seves històries, enriquir-se dels processos creatius de les seves companyes, i trobar la forma concreta de portar els seus projectes a la gran pantalla. A través d’Acció Viver, la solitud que requereix el procés creatiu deixa de ser solitari el que permet que les cineastes connectin amb si mateixes i amb l’audiència que després gaudirà de les seves pel·lícules.

Anna Petrus i Carla Subirana

Tags: , , , , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix