Primera jornada d’#AccióDonesVisuals!

juny 28, 2023 11:29 am

Published by Leave your thoughts

Avui s’ha donat el tret de sortida de la tercera edició dels Dies d’Indústria d’Acció Dones Visuals, que se celebren del 27 al 29 de juny, amb una programació repartida en diferents espais com són La Bonne, la SGAE i el CCCB, l’edició d’enguany vol posar el focus en la reflexió sobre els referents i les diferents perspectives de l’audiovisual. 

La primera jornada dels Dies d’Indústria s’inicia amb l’acte d’inauguració, en el qual es posa el debat i la reflexió al centre, presentant els primers resultats de l’estudi de dades del Pla estratègic per a un audiovisual igualitari inclusiu. Laura Rubirola, presidenta de l’associació i Carme Puche, vicepresidenta de Dones Visuals, han explicat en què consisteix aquest pla i n’han llegit testimonis reals.Durant l’acte, hem comptat amb la intervenció de l’Hble. Sra. Natàlia Garriga, consellera de Cultura, qui entre altres qüestions destaca com Dones Visuals és un referent pel Departament de Cultura, reforçant la cultura audiovisual i la formació en perspectiva de gènere, generant un compromís real i transformador. Remarca que Dones Visuals fa una feina molt necessària i ajuda a aprendre a veure les coses d’una altra manera, així com fer-les d’una altra manera.

També hem comptat amb l’activista, directora i actriu Silvia Albert Sopale, membre de l’associació Periferia Cimarronas, que ha parlat de ‘La diversitat en la diversitat’. Silvia Albert agraeix la feina que fa Dones Visuals, diu que “si anéssim cap endarrere pensant on estàvem fa uns anys i on estem ara veiem que hi ha un futur prometedor”. Fa palesa de la problemàtica existent que radica en una estructura que genera desigualtats, que encasella, anomena i assenyala als individus. Critica la falta d’oportunitats de les dones afrocatalanes, a causa d’un racisme institucional que evidencia un sistema excloent i elitista, el qual expulsa a totes aquelles que no compleixen amb la norma imposada. Silvia Albert ha tancat el seu discurs destacant que la solució no passa només per la inclusió i que no es tracta de flexibilitzar el que existeix sinó crear un model nou. Per acabar, la inauguració acaba amb un refrigeri on participants i assistents han pogut gaudir plegades.

Per la tarda hem comptat amb la projecció de “BRAINWASHED – Sex-Camera-Power” junt amb la seva directora Nina Menkes. El film documental mostra més de 175 escenes de el·lícules de gran reconeixement,que han creat una imatge sexista de la dona, cosificant-la. La directora ens evidencia en el documental com la mirada masculina predominant i explotadora s’ha convertit en la norma cultural. Posterior a la projecció, Nina Menkes imparteix una masterclass on aprofundeix sobre tots els temes tractats en el seu film, moderada per Louise Brix Andersen. Durant aquest conversatori entre directores Menkes destaca com sovint ha sentit en diferents entorns que es necessitava la seva pel·lícula. Al llarg de la sessió ens ha parlat dels tòpics que tracta la pel·lícula, allò que denuncia i com ella mateixa ha decidit mostrar-ho, centrant-se en les dinàmiques de poder i l’objectificació de la dona com a una forma de fer constant en la cultura i indústria audiovisual. Menkes ha posat èmfasi en com l’objectificació de la dona no es dona per si sola, sinó que recau en el poder del subjecte que l’objectifica. Menkes diu que “Ens hem de preguntar qui és l’objecte i qui l’objectifica, que sempre és el subjecte”.

Els Dies d’Indústria compten amb dues jornades més, on es podran veure els pitchings dels projectes d’Acció Curts i Acció Viver, una masterclass amb la muntadora Claire atherton, i l’acte de Cloenda on es farà l’entrega de premis dels projectes guanyadors comptant amb actuacions musicals en directe.

Tags: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix