Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
Les violències masclistes i els abusos de poder al centre dels Dies d’indústria de Dones Visuals
Quins mecanismes tenim al nostre abast per garantir espais lliures de violència masclista en el sector audiovisual? Acció Dones Visuals inaugura amb aquest debat els Dies d’indústria, un espai que del 14 al 17 de juny acollirà a cineastes i representants del sector per crear aliances i reflexió.
- Les violències masclistes i les estructures de poder dins del sector audiovisual són el centre dels conversatories dels Dies d’indústria, organitzats per Dones Visuals i amb la col·laboració de l’Acadèmia del Cinema Català i la Mostra de Films de Dones.
- Una vintena de projectes liderats per dones es presenten davant de més de 50 productores catalanes i de tot l’Estat espanyol, amb més d’un centenar de reunions entre cineastes i productores en les sessions Pitchings.
- Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria consolida el Pla d’Acció de Dones Visuals que va néixer amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica que viuen les dones, lesbianes i trans com a professionals de l’audiovisual.
- Dones Visuals reuneix 565 dones professionals de tots els oficis de l’audiovisual convençudes que el nostre cinema no assolirà la màxima qualitat si no s’incorporen les mirades i les pràctiques de les dones en tota la seva diversitat.
Les violències masclistes i les estructures de poder dins del sector audiovisual són els temes centrals de la segona edició d’Acció Dones Visuals – Dies d’indústria, un espai per crear aliances, debat i reflexió, organitzat per l’associació Dones Visuals, que reuneix a 556 professionals de tots els oficis de l’audiovisual, i que es portarà a terme entre el 14 i el 17 de juny, majoritàriament a la seu de l’SGAE a Barcelona. La secretària de Feminismes del Departament d’Igualtat i Feminismes, Montserrat Pineda intervindrà en els parlaments inaugurals juntament amb la presidenta de Dones Visuals, Laura Rubirola.
Bones pràctiques per a un audiovisual lliure de violències
Cinc anys després que el moviment #MeToo es fes mundialment conegut, per al sector audiovisual encara és una novetat l’aplicació de bones pràctiques per combatre les violències històricament normalitzades. El conversatori inaugural dels Dies d’indústria vol debatre com fer possible un audiovisual lliure de violències masclistes i racistes. L’actriu i cantant Yolanda Sey, la investigadora Sònia Herrera, actualment treballant en els protocols del Departament contra els abusos impulsat per l’Acadèmia del Cinema Català, i la cineasta i coordinadora d’intimitat Lola Clavo formen part d’aquesta taula per reflexionar al voltant de les violències a les que s’enfronten les professionals de l’audiovisual, així com posar llum en aquelles pràctiques que ja existeixen i que poden aplicar-se al nostre país. La cineasta Carme Puche Moré moderarà aquest conversatori organitzat amb l’Acadèmia del Cinema Català.
Les estructures de poder i com organitzar-se en un context social, polític i econòmic conformat per relacions asimètriques ocuparà les reflexions del segon conversatori. El dia 15 de juny per la tarda, la directora de la Mostra Internacional de Films de Dones María Zafra, li historiadori de l’art Martu Pericas i la gestora cultural Deborah Ekoka debatran sobre com es pot navegar en un context de poder patriarcal amb el repte d’organitzar-se col·laborativament. La cineasta Anna Petrus Pons moderarà aquest conversatori organitzat amb la Mostra Internacional de films de Dones de Barcelona.
Les cineastes catalanes són indústria
Dones Visuals reclama des dels seus inicis una major presència de dones al sector audiovisual, però també la incorporació de mesures correctores per a la diversitat i per a la creació d’un imaginari lliure de masclismes i racismes. Amb Acció Dones Visuals – Dies d’Indústria l’associació consolida el Pla d’Acció que va néixer amb l’objectiu de revertir la situació de desigualtat històrica que viuen les dones, lesbianes i trans com a professionals de l’audiovisual i posar a les cineastes en tota la seva diversitat al centre de la indústria com a part indissociable d’aquesta.
En aquesta línia, els Dies d’indústria incorporen espais de pitching, networking i trobades individuals entre creadores i productores per generar aliances. Una vintena de projectes liderats per dones es presenten davant de més de 50 productores catalanes i de tot l’Estat espanyol, amb més d’un centenar de reunions entre cineastes i productores per fer realitat els projectes, en les sessions Pitchings AccióCurts i Pitchings AccióViver.
Denúncia a la manca de voluntat política real
Els Dies d’indústria són també un espai de denúncia, una crida a l’acció davant la situació de desigualtat, falta d’equitat i racisme estructural que demana de mesures correctores urgents. El passat octubre, a petició de Dones Visuals, es va aprovar la Resolució 137/XIV del Parlament de Catalunya, sobre la presència efectiva de les dones en la indústria audiovisual, una clara voluntat política que empeny al Govern de Catalunya ha traslladar-la en accions concretes i urgents, accions que Dones Visuals ja han fet arribar al Departament de Cultura i que necessiten d’una aplicació urgent.
Igualment, tant la Corporación de RTVE com l’Observatorio de Igualdad de RTVE i el Festival de San Sebastián, tenen sobre la taula un plec de demandes i propostes elaborades per Dones Visuals i cinc associacions feministes de la resta de l’Estat Espanyol, com són la incorporació de persones especialitzades en perspectiva de gènere i diversitats en els comitès de valoració de projectes. Fins que no hi hagi una resposta a aquestes demandes, l’associació denuncia la falta de voluntat política real, que cal traslladar als pressupostos de cada institució, per fer possible un audiovisual del segle XXI.
Dones Visuals ha estat cridada per diverses comissions del Parlament de Catalunya com la Comissió de Cultura, Igualtat i Feminismes, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals i Estudi sobre el racisme institucional i estructural, amb l’objectiu de conèixer les estratègies de l’associació per augmentar no solament la presència de les dones a l’audiovisual, sinó acabar amb el biaix inconscient en l’imaginari dels projectes. Així mateix, mantenen una interlocució constant amb l’ICEC per treballar les propostes millora en les puntuacions de foment de la igualtat de gènere permeten incidir encara més en els llocs de responsabilitat i els càrrecs de difícil accés.
La feina desenvolupada per Dones Visuals ha estat reconeguda amb el Premi Ciutat de Barcelona 2019, per les seves iniciatives en el suport i la visualització del treball de les cineastes, expressat especialment a través de l’impuls dels programes “Acció curts”, “Acció viver” i “Acció Directori”, i pel seu compromís en la transformació dels imaginaris androcèntrics. També l’any 2020, Dones Visuals va ser guardonada amb una menció especial al Premi Pepón Coromina 2020 de l’Acadèmia del Cinema Català per “per haver dut a terme una feina necessària des de la seva fundació l’any 2017, facilitant eines creatives i recursos a les dones de l’audiovisual, i fomentant una paritat que encara queda lluny”.
Acció Dones Visuals – Dies d’indústria rep el finançament del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona, el Ministerio de Cultura y Deporte, NextGenerationEU, l’SGAE Catalunya, i compta amb la col·laboració de La Bonne, l’Acadèmia del Cinema Català, la Mostra Internacional de Films de Dones de Barcelona, Aluzine Rentals i Paral·lel, 62.
Informació pràctica
- Data: Del 14 al 17 de juny
- Hora: Diferents horaris.
- Lloc: Seu SGAE Barcelona / Centre de Cultura de Dones Francesca Bonnemaison / Paral·lel, 62
- Accés: Gratuït amb inscripció prèvia
- Programa: https://acciodonesvisuals.cat/