L’acció política és clau per a Dones Visuals: continuem les reunions per incorporar la perspectiva de gènere i diversitat a l’audiovisual

juliol 1, 2020 7:16 am

Perspectiva de gènere audiovisual

Published by Leave your thoughts

Arrel de la publicació de la Carta Oberta , Dones Visuals hem mantingut reunions amb representants de diversos partits polítics per posar de manifest la importància de la perspectiva de gènere i diversitat a l’audiovisual.

El missatge polític de Dones Visuals va arribar al Ministre de Cultura i Esport, J.M. Rodríguez Uribes, a través de la senadora Elisenda Pérez.

De la mateixa manera que ens posem al dia en temes com la tecnologia digital, per comunicar-nos i treballar, és important formar-se en perspectiva de gènere, sobretot des de l’administració, per tal que les decisions siguin el més justes i equilibrades possibles amb totes les persones.

Per això seria desitjable que a les comissions on es distribueixen els recursos públics, en general, però sobretot en el camp audiovisual, hi hagués una persona experta en perspectiva de gènere i en narratives audiovisuals. Hem instistit als representants de la política que l’especialització en aquest cas és molt important, ja que l’anàlisi d’un guió o de projectes cinematogràfics requereix de coneixements narratius.

També hem reclamat que tots els estudis i anàlisis que s’elaborin sobre les repercussions econòmiques i socials de la crisi contemplin la variable de gènere, que les dades estiguin disgregades per sexe i que també puguin reflectir les diversitats, l’estat dels col·lectius històricament minoritzats i per tant més vulnerables, ja sigui per raó d’ètnia, origen, gènere, religió o discapacitat intel·lectual i/o física, per tal d’estudiar el seu impacte i així tenir en compte les necessitats i realitats específiques de les dones professionals del sector audiovisual. Encara més, pensem que és molt important incloure les perspectives del feminisme en la creació dels indicadors dels estudis i enquestes, doncs determinen els resultats.

Un altre tema que hem posat sobre la taula a les convereses amb representants polítics i per entendre què és la perspectiva de gènere ha estat el de les cures. Les cures s’han fet més evidents arran de la Covid-19 i per això es planteja la necessitat que s’articulin mesures concretes per a la conciliació de la vida personal, familiar i laboral, així com treballar per la corresponsabilitat efectiva.

Aquests són alguns dels temes més rellevants que hem volgut transmetre a les reunions on-line que hem mantingut les últimes setmanes ambrepresentants de les comissions de Cultura de diferents partits al Parlament de Catalunya, Héctor Amelló, Susana Beltrán i Martín Barra de C’S; Rafael Bruguera del PSC; i Conchi Abellán d’En Comú Podem; i finalment amb representants d’ERC a les quatre cambres i al govern, Natàlia Garriga, directora de serveis de Vicepresidència, Jenn Díaz al Parlament de Catalunya, Diana Riba i Helena Castellà al comitè de Dones i igualtat de gènere del Parlament europeu, Bernat Picornell, portaveu de Cultura al Senat i Joan Margall al Congrés dels Diputats.

En aquestes reunions també s’ha parlat de l’Estatut de l’Artista, aprovat en el seu dia però sense desenvolupament efectiu. La Covid-19 ha posat de manifest la necessitat que torni a l’agenda política després d’un debat integral i de garantir que té en compte la perspectiva de gènere.

A poc a poc anirem concretant aquestes demandes i ampliant els grups de treball per les diverses àrees en què cal insistir de manera immediata. Si esteu interessades en col·laborar en alguna de les demandes que hem compartit, envieu-nos un correu electrònic a info@donesvisuals.cat. Juntes som més fortes!

>> Més reflexions sobre les perspectives del feminisme a les converses #AraSíToca, disponibles al canal de Youtube de Dones Visuals.

Tags: , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix