Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
Un estudi de la UB troba que integrar la perspectiva de gènere i LGBTI+ en el procés creatiu contribueix a representacions audiovisuals més diverses i inclusives
La Universitat de Barcelona treballa en un projecte anomenat Creación de contenidos audiovisuales feministas: fomentando la cultura audiovisual con perspectiva de género liderat per la Dra. Maddalena Fedele, professora lectora de la Facultat d´Informació i Mitjans Audiovisuals de la Universitat de Barcelona i finançat per l´Instituto de las Mujeres, Ministerio de Igualdad. Es tracta d’un projecte que es fonamenta en el reconeixement del crucial paper socialitzador dels mitjans de comunicació, com a portadors de rols, models i estereotips socials mitjançant de les seves representacions, i que pretenia contribuir a integrar la perspectiva de gènere en la docència universitària i en el procés creatiu audiovisual.
Aquest projecte ha inclós tallers de creació audiovisual amb perspectiva feminista i intereseccional a càrrec de la Salima Jirari de Dones Visuals i de la Nila Núñez de La Bonne Centre de Cultura Audiovisual.
Aquest projecte que ha gaudit del suport de la Comissió d’Igualtat de la FIMA i de treballs previs del grup GENDIMS, ha tingut com a objectiu principal crear continguts audiovisuals amb perspectiva feminista i de gènere en el marc de diverses assignatures del Grau en Comunicació Audiovisual i del doble Grau en Comunicació Audiovisual i Gestió d’Informació i Documentació Digital de la Facultat i posar-los a l’abast de la societat mitjançant el dipòsit digital del CRAI.
També s’ha organitat una Jornada de divulgació ‘Creant amb perspectiva. Nous imaginaris i narratives a la Universitat’. Durant aquesta jornada s’han presentat algunes de les creacions audiovisuals de CAVGEN creades pel mateix estudiantat amb el suport de persones expertes, i s’han fet taules rodones amb les persones autores i amb persones expertes de les universitats i entitats col·laboradors: Iolanda Tortajada de la Universitat Rovira i Virgili (URV), Sue Aran-Ramspott de la Universitat Ramon Llull (URL) i Maria González Aran del Centre Jove d’Atenció a les Sexualitats (CJAS).
De l’estudi es desprèn que integrar la perspectiva de gènere en la docència en comunicació, tant pel que fa als continguts com a les instruccions relatives als treballs a realitzar, contribueix clarament a la creació de peces audiovisuals que inclouen representacions de gènere i intereseccionals més diverses i inclusives. Per altra banda, cal mencionar que les dones i les persones del col·lectiu LGBTI+ es van mostrar més implicades en el projecte i disposades a qüestionar amb més profunditat les diferències i discriminacions. Com a conclusió i recomanació, en línia amb les indicacions de l’AQU i de la mateixa Universitat, cal destacar la necessitat de crear espais de debat i anàlisi més llargs i duradors a l’estudiantat i al professorat, per poder integrar les “ulleres” de les perspectives de gènere i intereseccional en tots els estudis universitaris i, sobretot, aconseguir sensibilitzar aquells col·lectius més reticents respecte al tema.
L’equip de recerca de CAVGEN ha estat integrat per investigadores i investigadors de la FIMA, del Departament de Biblioteconomia, Documentació i Comunicació Audiovisual i del CRICC (Centre de Recerca en Informació, Comunicació i Cultura): Dra. Maddalena Fedele, Dra. Maria- Jose Masanet, Dra. Núria Ferran, Dr. Hibai López, Dr. Adrien Faure-Carvallo, Dr. Sergio Villanueva, Dr. Jose Miguel Tomasena. A més, algunes de les investigadores tambén són membres del grup reconegut DHIGECS-COM.