Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
#EntrevistesDV · Berta Frigola
Ens fa molta il·lusió compartir una estona amb la Berta Frigola Solé, una dona sorda signant de 30 anys, Graduada en Disseny a la Universitat de Barcelona i Especialista Docent en Llengua de Signes Catalana (LSC).
Ha participat com a directora, actriu, càmera i muntatge de curtmetratges en diversos festivals de curtmetratges a nivell estatal, a França i a FILMIN. Actriu d’obres teatrals com (“Malalt imaginari”, “La rasa”, “Deu Negrets” i “La Tríada”) i directora d’una obra teatral infantil, també és professora de Llengua de Signes Catalana (LSC) i ha fet assessorament de l’LSC a les obres teatrals “TOC Suite núm 6” de les Impuxibles, obres del grup Simbiòtic i de la Companyia Obskene. I també ha estat intèrpret de l’obra “Harakiri” de les Impuxibles.
Encara que sembla que no tingui temps per molt més, a part, forma part de la junta directiva de l’associació “Artistes Sords Units” (A.S.U), un grup d’artistes sords amb l’objectiu de crear produccions audiovisuals en la nostra llengua natural. I a més, com activista feminista LGTBIAQ+ i artista, il·lustra en el seu temps lliure.
Com descriuries la feina d’una directora?
Una bona líder per dirigir tot el projecte amb la máxima motivació i il·lusió i donar una bona inspiració a l’equip per treballar de forma col.lectiva amb la mateixa passió. Aprofitant el talents i habilitats de cada persona de l’equip per tal de donar seguretat pròpia.
Quan i com vas decidir que això era el que volies fer?
Sempre m’ha interessat el món de l’art, pot ser per la inspiració de la meva família i amigues. Quan vaig tenir material per poder crear un projecte…ho vaig provar i em vaig endinsar en aquest món!
Quina és la dificultat més gran que té o que tu t’has trobat?
La dificultat general es no tenir materials suficients i no estar formada de forma reglada en aquest àmbit. Vaig voler entrar a la Universitat d’audiovisual per formar-me pero no em van donar l’oportunitat per la meva sordessa. És per això que ho faig com a hobbie.
Quines són les qualitats que has de treballar per poder-t’hi dedicar?
Doncs jo diria que la passió pel que fas és essencial. Estar molt motivada, ser constant, treballar la concentració i la memòria i la confiança en una mateixa. També és molt important saber treballar en equip.
Quins creus que són els passos que cal seguir per aconseguir-ho?
Sobretot com he dit anteriorment, formar-se, ser constant i perseguir l’objectiu sense renunciar amb les dificultats que ens podem trobar pel camí.
Com a directora, es pot separar la tècnica de la creativitat?
És difícil de separar. Jo normalment aplico la creativitat de forma tècnica. Podríem dir que sovint, van de la mà. Primer necessito inspiració i creativitat, després treballo en la forma de transformar-la tècnicament.
En la teva especialització, hi ha associacions de professionals? Quina? Hi estàs involucrada?
Sí. Hi ha l’associació d’Artistes Sords Units” (A.S.U) on forma part de la junta directiva. Som un grup d’artistes sords amb l’objectiu de crear produccions audiovisuals en la nostra llengua natural.
Per què són importants les associacions de professionals en aquest àmbit?
Sobretot per compartir experiències i col.laborar amb altres apassionats de l’àmbit i que tenen les mateixes metes que tu.
Què li diries a algú que es vol dedicar a ser directora?
Que el que creem a la nostra ment, les nostres idees i projectes, sovint són força complicats de dur a terme o que tothom els pugui entendre exactament. Tot i així amb dedicació i passió, tot s’aconsegueix.
Ens pots donar referents femenins que hagis tingut?
Sincerament, no tinc un referent femenini perque la majoria dels referents femeninis no comparteixen la meva identidad.
Una peli que tothom que s’hi vulgui dedicar ha de veure:
Sempre recomano pel·licules i/o series relacionats amb la comunitat sorda per donar-li més visibilitat. “Deaf U” “Coda” “Eternals” que son americanes.
Moltes gràcies Berta per aquesta estona plegades i per compartir-nos la teva experiència.