Us presentem el grup de terror i fantàstic de Dones Visuals

octubre 22, 2021 9:48 am

Published by Leave your thoughts

Neix el grup de treball de dones, terror i fantàstic impulsat i coordinat per la productora i creadora Ainhoa Bolaños qui, des de fa un temps, està fent una recerca sobre dones i persones no binàries que es dediquen al gènere de terror i fantàstic. Una indagació que té els orígens en la seva pròpia experiència formativa en l’audiovisual, on ha pogut comprovar com a les dones, sota el paradigma heteropatriarcal, se’ns condueix cap a narratives costumistes i de drama psicològic i social, mentre que el cinema de terror i fantàstic queda reservat, majoritàriament, pels homes.

El grup neix des d’aquesta necessitat de reivindicar i crear un cinema de terror i fantàstic feminista i interseccional.

El Grup de treball de Dones, terror i fantàstic de Dones Visuals és un espai de trobada per compartir l’interès pel desenvolupament de projectes cinematogràfics de terror i fantàstic i per la construcció d’una mirada inclusiva al seu voltant.

I és que avui, el cinema de terror i fantàstic encara està marcat per una desigualtat de gènere— especialment al nostre territori—, tant pel que fa a l’accés de les cineastes per tirar endavant els seus films, com per a l’hora de poder consumir un terror i fantàstic feminista que realment ens posi els pèls de punta a totes.

Des de Dones Visuals volem continuar compartint espais en els quals sumem els nostres interessos i sabers per tal de construir un cinema que pugui parlar de les nostres pors, traumes i terrors però també dels nostres desitjos i fantasies. Volem representar, veure i parlar de les violències heteropatriarcals que ens vulnerabilitzen, així com de la manera de fissura-les, extirpar-les i eliminar-les. Creiem que tenim en el cinema de terror i fantàstic un dels millors llenguatges per fer-ho i és per això que el volem impulsar juntes.

Amb aquest interès, des del 2019 Dones Visuals col·labora amb el Festival de cinema Terror Molins, propiciant la participació de les seves sòcies en les activitats de les jornades professionals. Un exemple és la recent col·laboració en la taula rodona “Gènere al gènere”, en la que l’Ainhoa Bolaño participarà com a representant del grup de treball, en un diàleg creuat amb Edna Campos, directora del Festival Macabro, Mireia Noguera, directora de cinema de terror i la distribuïdora internacional de cinema de terror i fantàstic Tanu Distribución. La taula es podrà seguir en línia a través de Terrormolins TV el dia 9 de novembre a les 18 h.

Des del grup de Dones, terror i fantàstic de Dones Visuals volem crear un espai amb cineastes, productores, espectadores, crítiques, guionistes, entusiastes, motivades, interessades i curioses per imaginar, desenvolupar, impulsar, contactar, pensar, sentir i fantasiejar amb un cinema de terror i fantàstic amb perspectiva de gènere: inclusiu i interseccional en tots els seus àmbits.

Un grup obert a la participació de totes vosaltres. És per això que si vols formar part, escriu-nos a produccio(at)donesvisuals.cat

Helena Muñoz, cineasta, seleccionada a #AccioCurts 2018 i membre del grup de Dones, terror i fantàstic de Dones Visuals

Tags: , , ,

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Comparteix