Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
La vídeo instal·lació consisteix en exposar objectes de l’obra Xoxo Clown Show, estrenada el gener del 2020 a Barcelona. L’espectacle és fruit d’una investigació basada en les arts, l’argument inicial de la qual és part de la tesi “Pallasses: Històries, Cossos i Formes de Representar la Comicitat des d’una Perspectiva de Gènere”, defensada a la Universitat de Barcelona el 2016. La instal·lació està relacionada amb el procés de recerca i creació de l’obra, emmarcats als estudis de gènere, la cultura visual, les pedagogies culturals i la investigació basada en les arts. Alhora, també denuncia la precarietat en què artistes-educadores-investigadores-mares estan subjectes i que s’han d’enfrontar per sobreviure en un circuit doblement pobre i anti-maternal com és el cultural i acadèmic, que marginalitza dones i mares.
Com podem generar polítiques de suport a aquesta figura híbrida i monstruosa que és la de mare-artista-gestora-productora-educadora-investigadora? Hem de parir als teatres, als museus, als festivals, a les universitats! Hem de donar la teta i portar les nostres criatures a tots els espais! Co-responsabilitat! Compromís social, artístic, cultural i intel·lectual amb la criança i les mares! La impossibilitat de l’obra escènica. La inviabilitat de la presència de la performer. Projecte insostenible. Inviable. Amateur. No professional. Vídeo domèstic i maternal. Projecte vulgar, obscè, precari, rebutjat. La necessitat de reciclar el projecte, reaprofitar-lo i refer-lo d’altres maneres. Noves maneres de fer-se present en la precarietat. Fer-se present i materialitzar-se mitjançant altres formes narratives.
El xoxo escènic. El xoxo performàtic. El xoxo instal·lació. El xoxo invisible. Xoxo mental. Xoxo aura. Xoxo fantasma. Xoxo present. Xoxo que risiste a invisibilitzar-se, mostrant-se fraccionat, narrant-se als racons, irradiant energia, sang i llum còsmica. Parint! Donant la llum! Xoxo esperit, espiritista. Contactant amb el més enllà. Els nous materialismes, els afectes, l’ecofeminisme, la performance, el ritual, les cures. Marcs epistemològics i metodològics per desfer-se una mateixa i renéixer en noves formes i noves propostes artístiques, imagètiques, virtuals, objectuals.
El desig de fer-se contacte. Sigui com sigui. La dependència. Les ganes de construir vincles, d’enredar-se amb altres fils, xoxos, crits orgàsmics. D’exercir la maternitat amb aferrament, en comunitat. Desig de vida digna de ser viscuda. Súper xoxo, súper somàtic! Un crit de risistència al capitalisme patriarcal.
2021
———————————————————————————————————-
La vídeo instalación consiste en la exposición de objetos de la obra Xoxo Clown Show, estrenada en enero de 2020 en Barcelona. El espectáculo es fruto de una investigación basada en las artes, cuyo argumento inicial es parte de la tesis “Payasas: Historias, Cuerpos y Formas de Representar la Comicidad desde una Perspectiva de Género”, defendida en la Universidad de Barcelona en 2016. La instalación está relacionada con el proceso de investigación y creación de la obra, enmarcados en los estudios de género, la cultura visual, las pedagogías culturales y la investigación basada en las artes. Al mismo tiempo, también denuncia la precariedad en la cual artistas-educadoras-investigadoras-madres están sujetas y han de enfrentar para sobrevivir en un circuito doblemente pobre y anti-maternal como es el cultural y académico que marginaliza mujeres y madres.
¿Cómo podemos generar políticas de apoyo a esta figura híbrida y monstruosa que es la de madre-artista-gestora-productora-educadora-investigadora? Hemos de parir en los teatros, en los museos, en las universidades! Hemos de dar la teta y llevar nuestras criaturas a todxs los espacios! Co-responsabilidad! Compromiso social, artístico, cultural e intelectual con la crianza y las madres! La imposibilidad de la obra escénica. La inviabilidad de la presencia de la performer. Proyecto insostenible. Inviable. Amateur. No profesional. Vídeo doméstico y maternal. Proyecto vulgar, obsceno, precario, rechazado. La necesidad de reciclar el proyecto, reaprovecharlo y rehacerlo de otros modos. Nuevas formas de hacerse presente en la precariedad. Hacerse presente y materializarse a través de otras formas narrativas.
El xoxo escénico. El xoxo performático. El xoxo instalación. El xoxo invisible. Xoxo mental. Xoxo aura. Xoxo fantasma. Xoxo presente. Xoxo que risiste a invisibilizarse, mostrándose fraccionado, narrándose en los rincones, irradiando energía, sangre y luz cósmica. Pariendo! Dando la luz! Xoxo espíritu, espiritista. Contactando con el más allá. Los nuevos materialismos, los afectos, el ecofeminismo, la performance, el ritual, los cuidados. Marcos epistemológicos y metodológicos para deshacerser a una misma y renacer en nuevas formas y nuevas propuestas artísticas, imagéticas, virtuales, objectuales.
El deseo de hacerse contacto. Sea como sea. La dependencia. Las ganas de construir vínculos, de enredarse con otros hilos, xoxos, gritos orgásmicos. De ejercer la maternidad con apego, en comunidad. Deseo de vida digna de ser vivida. Súper xoxo, súper somático! Un grito de risistencia al capitalismo patriarcal.
2021