"Economia col·lectiva" (documental)

Sinopsi

El documental  se centra en l’expropiació i la gestió obrera del 80% de les indústries i serveis a Catalunya entre 1936 i 39. El treball ha estat a la Mostra de Cinema Català a Brussel·les (edició 2014) i s’ha projectat, entre d’altres, als Cinemes Girona (Barcelona, juliol 2015), al Foment Mataroní (Mataró, juliol 2015), al CineBaix (Sant Feliu de Llobregat, juliol 2015) o al CineCiutat (Palma, Mallorca, febrer 2016). També s’ha pogut veure al Lichtblick-Kino de Berlín (Berlín, novembre 2015) o a l’Universum Filmtheater (Braunschweig, juliol 2016).

El documental també s’ha programat a la IV Fira d’Economia Solidària de Catalunya(Barcelona, 2015) i a la I Fira d’Economia Social i Solidària del Vallès (Sabadell, 2016). L’agost de 2016 s’emet al programa “Punt de Mira” de Barcelona Televisió (BTV) i el juliol del 2017 es projecta al cinema Zumzeig de Barcelona en el marc del programa “Coop d’ull”. Actualment es pot veure a través de la plataforma de pel·lícules online Filmin i en DVD en l’idioma original, el català, i subtitulat al castellà, l’anglès, el francès, l’alemany i el japonès.

El llargmetratge, estrenat el gener de 2014 al Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), ha rebut diversos guardons als Estats Units: Best Documentary Film Editing de l’Amsterdam Film Festival (Nova York, 2014)Award of Merit: documentary feature de l’Accolade Global Film Competition (Califòrnia, novembre 2014), Best Documentary i Best Director Documentary de l’Oregon Underground Film Festival (Oregon, 2014) i Oregon Film Awards – Platinum Awards de l’Oregon International Film Awards (Oregon, 2014).

“Economia col·lectiva” és fruit d’un any i mig de treball i compta amb més de deu entrevistes a testimonis i experts del 1936 com Antoni Castells, autor del llibre “Les col·lectivitzacions a Barcelona 1936-1939”; l’historiador Miquel Izard; l’advocat i expert en història econòmica de Catalunya Francesc Cabana; el professor d’Història Contemporània de la UB Pelai Pagès, o els testimonis de l’època Joan Ullés (Terrassa) i Eudald Vila (Torelló). Al llarg dels seus 66 minuts, el documental mostra imatges, fotografies i documents de l’època procedents de més de deu arxius diferents, entre els quals hi ha la Fundació d’Estudis Llibertaris Anselmo Lorenzo, l’Ateneu Enciclopèdic Popular, l’Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià o l’Arxiu Històric de la Ciutat de Barcelona.

El llargmetratge ha estat parcialment finançat a través del micromecentage, en concret a través de la plataforma Verkami. Entre les entitats col·laboradores, hi ha el Centre de Cultura Contemporània de Barcelona, la Fundació Palau o la CNT, que ha cedit moltes de les imatges que es mostren al documental.

Part del material recopilat durant el procés d’investigació del documental forma part de la mostra “La Revolució Silenciada: Les col·lectivitzacions industrials i de serveis 1936-39” dins l’exposició col·lectiva “Jo em rebel·lo. Nosaltres exisitim” produïda per la Fundació Palau, guardonada amb el premi ACCA (Associació Catalana de Crítics d’Art) a la millor exposició d’art contemporani de l’any 2013.

Equip del projecte present al Directori & Comunitat


Fes clic a la fotografia de cada usuària per veure el detall del seu rol en el projecte

Tasca

Direcció, guió, producció i muntatge del documental d’investigació històrica “Economia col·lectiva. L’última revolució d’Europa”.

 

Foto del perfil

Eulàlia Comas"Economia col·lectiva" (documental)
Compartir

Tens suggeriments?

SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER
SEGUEIX-NOS
CONTACTE
info@donesvisuals.cat
Sant Pere més Baix, 7, 3a planta,
08003 Barcelona
ESCRIU-NOS
CREAR PERFIL