Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
DIJOUS 7 DE JUNY, 17 h
Lloc: Auditori Meier. Accés per a persones amb mobilitat reduïda a través de l’edifici Meier (recepció del museu) PROGRAMA
17 h Presentació a càrrec de Cloe Masotta, docent i crítica de cinema, i Pablo Martínez, cap de Programes del MACBA.
17.15 h Ana Longoni. Comissària de l’exposició Oscar Masotta. La teoria com a acció.
Amagatalls de la memòria
L’aparició inesperada i coincident de dues fotos clau per entendre la deriva de l’avantguarda argentina dels anys seixanta, imatges que fins fa pocs mesos ens pensàvem que no existien (la Mancha de sangre de Ricardo Carreira el 1966 i l’«atemptat» d’Eduardo Ruano durant la inauguració del premi «Ver i Estimar» el 1968), ens interroga sobre els amagatalls clandestins que encara no han estat revelats. Imatges perdudes (i alhora guardades) dins l’espai íntim, a l’espera d’unes condicions històriques i afectives de llegibilitat que n’activin la irrupció.
18.15 h Enric Berenguer. Psicòleg clínic i psicoanalista.
El que Masotta sabia del saber
En un text titulat «Masotta: su agalma», que es va publicar en el llibre editat per Marcelo Izaguirre, Masotta, el revés de la trama (Atuel, 1999), parlava del procediment de transmissió de Masotta i d’algunes raons, a parer meu, de l’efecte decisiu que van tenir els seus grups d’estudi en l’escena intel·lectual barcelonina i, més particularment, en la introducció de la psicoanàlisi lacaniana a Espanya.
A més d’assenyalar les circumstàncies històriques de la seva arribada a Espanya, em referia a la forma tan particular en què Masotta interrogava el text; a la manera en què, en fer-ne la lectura, mostrava el que hi faltava, el que s’hi havia silenciat, deliberadament o sense saber-ho. Més enllà d’això, però, el seu testimoni a «Roberto Arlt, yo mismo», així com d’altres indicacions escampades pels seus treballs, poden ajudar a identificar una clau de la seva enunciació, un estil que –no sols per la seva ironia– revela una posició determinada respecte del saber i la veritat.
Alguna cosa de tot això es manifesta amb força en moments de trànsit: de la consciència a l’estructura, de la filosofia a la psicoanàlisi, de l’escriptura literària a un altre tipus d’escrit, inseparable d’una manera de prendre la paraula.
Aquesta manera de concebre i posar en acte la transmissió constitueix avui dia un exemple que cal reivindicar, quan tota interrogació veritable tendeix a ser bloquejada mitjançant el recurs sistemàtic a un superficial cientifisme de l’«evidència».
19.15 h Pausa
19.30 hArt i psicoanàlisi. Taula rodona