Dona suport econòmic al projecte de Dones Visuals
Fèlix Cardona Puig és pràcticament un desconegut a Espanya i Catalunya. Però amb un breu recorregut per la seva història n’hi ha prou per saber que es tracta d’un dels exploradors més reconeguts del segle XX.
Per descobrir quin és el llegat d’aquest explorador, cal viatjar fins al cor de la selva veneçolana, fent el mateix recorregut que va iniciar Cardona el 1927 quan va sortir de Malgrat de Mar, amb l’objectiu de trobar l’or que amagaven aquelles terres.
Cardona no hi va trobar or, però sí la veritable raó de la seva vida: situar aquest lloc ple d’indígenes, tepuis, cascades, flora i fauna exòtiques en el mapa del món.
Per aconseguir aquesta gesta, l’explorador català es va guanyar la confianza dels indígenes a canvi de miralls, galetes i aparells de ràdio, i mostrant un profund interès pels seus costums, la seva llengua i la seva història. Va ser així com va obtenir la llibertat per navegar per l’Orinoco i la majoria dels seus afluents durant almenys quatre dècades.
El seu cognom encara ressona amb força entre els pobladors indígenes gairebé un segle després. Fins a tal punt que Cardona es va convertir en un dels cognoms més notables entre els pemons, l’ètnia amb la qual més va conviure l’explorador.
Aquests hereus són els encarregats al llarg d’aquest documental de narrar el treball de Cardona a la zona. Per exemple, l’explorador va ser qui va registrar per primera vegada als mapes el salt d’aigua més alt del món: el Kerepakupai Merú o Kerepakupai Vená. Una cascada de 979 metres d’altura, que avui és coneguda mundialment com a Salto Angel.
A més, Cardona va treballar per al govern veneçolà a la Comissió de Límits; va ser guia explorador per a comissions que van treballar per trobar les fonts de l’Orinoco, va ser l’artífex de la delimitació fronterera de Veneçuela, va elaborar els mapes de tots els estats veneçolans i va recol·lectar espècimens de plantes, animals i minerals que s’exposen tant en museus veneçolans com en els d’altres llocs del món.
Aquest documental no només narra la història de l’aventurer que va arribar des de Catalunya a l’Amazònia veneçolana. També és la història de com aquests hereus ancestrals lluiten en l’actualitat per mantenir protegides les terres que tant van captivar Cardona que va aconseguir situar-les en els mapes del món per sempre.