Per un quart de casa

Sinopsi

PER UN QUART DE CASA neix arran del contacte de la directora amb el barri de la Barceloneta després de mudar-se durant la pandèmia de 2020, quan la calma li permet redescobrir el territori i als seus habitants.

Amb la volta del turisme de masses, aquest documental tracta de rescatar i posar en valor la riquesa de la memòria històrica de la Barceloneta; un barri singular marcat per les seves peculiaritats urbanístiques —algunes de les mateixes fruit de l’especulació o l’abandó—, el seu aïllament fins a l’any 79 a causa de la via del tren, la seva feroç lluita obrera i veïnal, la seva proximitat amb la mar i la importància dels seus moviments solidaris i cooperativistes. Així mateix, la grandària dels quarts de casa —entre 26 i 35 metres quadrats també juguen un paper important ja que obligaven a fer vida al carrer. Contraposant aquest passat amb un present complex a causa dels severs processos de gentrificació i turistificación als quals està sotmès des del somni Olímpic del 92, el documental ofereix a l’espectador diferents perspectives sobre el barri.

La pel·lícula es pregunta què és un barri i tracta de respondre aquesta qüestió a través dels testimoniatges dels veïns que deixen entrar a la càmera en els seus espais privats mentre comparteixen records i visions personals de la Barceloneta. Veïns de diferents contextos socioculturals, edats i experiències personals. L’objectiu és tractar d’aproximar-se a la singularitat del barri a través de la particularitat de cada casa.

Aquesta idea s’aborda a través d’una perspectiva antropològica, on el barri no és una mera decisió administrativa sobre urbanisme delimitada per uns límits geogràfics. El barri s’erigeix com una xarxa de vincles i experiències compartides amb les quals els seus habitants construeixen un sentiment de pertinença i identitat.

Indústria
Cinema
Tipologia I
Llargmetratge
Tipologia II
Documental


Fitxa tècnica

Direcció
Guió
Producció
Equip tècnic i artístic

Equip del projecte present al Directori & Comunitat


Fes clic a la fotografia de cada usuària per veure el detall del seu rol en el projecte

Foto del perfil

Alba María Sueiro BarragánsPer un quart de casa
Compartir

Tens suggeriments?

SUBSCRIU-TE AL NOSTRE NEWSLETTER
SEGUEIX-NOS
CONTACTE
info@donesvisuals.cat
Sant Pere més Baix, 7, 3a planta,
08003 Barcelona
ESCRIU-NOS
CREAR PERFIL